Die misser is wel vergeven

Lorenzo Ebecilio viel in bij Ajax, begon slecht en werd uitgefloten. In de tweede helft maakte hij het meer dan goed met een hattrick.

Redacteur Voetbal

Amsterdam. Lorenzo Ebecilio weet hoe het werkt bij Ajax. Hij zal keer op keer moeten bewijzen dat hij thuishoort bij de club uit Amsterdam. Verslappen kan hij zich niet permitteren, ook niet tegenover de kritische aanhang. Tegen Roda JC smoorde hij de fluitconcerten bij zijn balberoeringen met een hattrick (4-1).

Ebecilio keek met een dubbel gevoel terug op zijn optreden. Want de eerste minuten van zijn vroege invalbeurt voor de geblesseerde Miralem Sulejmani verliepen dramatisch. De Arena lachte toen hij in zijn ijver struikelde over de bal, gromde toen hij zijn tegenstander Mark Jan Fledderus niet kon passeren en floot toen hij met balverlies de basis legde voor de dodelijke counter met het openingsdoelpunt van Sanharib Malki.

De buitenspeler werd in de rust opgebeurd en betrad het veld als herboren. Gelegenheidsverdediger Fledderus was het slachtoffer. Eerst besloot Ebecilio een dribbel met een raak schot met zijn ‘verkeerde’ linkerbeen in de korte hoek. Dan de tweede, na opnieuw een dribbel, maar nu in de verre hoek. Dan de laatste, waarbij hij oog in oog met doelman Mateusz Prus koel bleef.

„Ik heb nog nooit iemand een hattrick zien maken met zijn verkeerde been”, stelde Ajax-trainer Frank de Boer na afloop. „Dat is knap, zeker omdat hij werd uitgefloten. Ik heb het zelf eens meegemaakt bij Barcelona, toen ik werd uitgefloten in Camp Nou maar wel het winnende doelpunt maakte. Lorenzo heeft het goed gedaan en ik vergeef hem zijn fout.”

„Het was een ongelofelijke misser”, erkende Ebecilio. „Dat wil geen enkele speler. Ik geef met mijn fout Roda JC vertrouwen. Maar ik heb gelukkig mijn koppie erbij gehouden. We hebben jongens in de kleedkamer die weten wat ze in de rust moeten zeggen. Ik voelde me natuurlijk al vervelend. Afzeiken heeft dan geen zin. De doelpunten poetsen mijn fout niet weg, maar ik ben blij dat het zo is gelopen.”

Roda JC kende geen mededogen met de supporters die drie tientjes hadden betaald voor een kaartje. De ploeg van trainer Harm van Veldhoven, die na dit seizoen vertrekt, trok een muur op rond het strafschopgebied en wachtte op dat ene foutje in de opbouw van Ajax. Bij de thuisploeg ontbrak de fantasie om toch mogelijkheden te creëren. Dmitri Boelykin tikte van dichtbij naast, Aras Özbiliz raakte de lat.

Ajax leek pas na rust te beseffen dat het meer snelheid en precisie nodig had om te winnen van Roda JC, dat op voorsprong was gekomen bij zijn enige kans. „Na een uur had ik nog steeds het gevoel dat we konden stunten”, zei Van Veldhoven. „Helaas werden we slordig en kreeg Ajax het geloof terug.”

Via Ebecilio en de sterk spelende Vurnon Anita behaalde Ajax een onverwacht hoge score. „Ik vind de nederlaag terecht maar geflatteerd”, zei Van Veldhoven. „Wel vind ik het heel knap van Ajax dat ze nog vier keer scoorden. Ik had liever met 2-1 verloren. Dat had de verhoudingen op het veld beter weergegeven.”

Domper voor Ajax was het uitvallen van Sulejmani. De Serviër verliet het veld in zijn 150ste officiële wedstrijd voor de club uit Amsterdam met een knieblessure. De Boer vreest hem voor langere tijd te moeten missen vanwege een beschadigde meniscus. Aan Ebecilio de taak hem te doen vergeten.