China verwacht economische groei van 7,5 procent

De Chinese premier Web Jiabao (midden) bij de opening van het jaarlijkse Volkscongres. Foto AFP / Liu Jin

Bij de opening van de jaarlijkse vergadering van het Volkscongres heeft de Chinese premier Wen Jiabao bekendgemaakt dat de economische groei van het land dit jaar 7,5 procent zal bedragen. Dat is iets lager dan de groei van rond de 9 procent van de afgelopen jaren.

Om de 7,5 procent te bereiken moet de binnenlandse markt voor Jiabao wel een impuls krijgen. Hij riep China op om de binnenlandse consumptie te vergroten om toch te blijven groeien ondanks de zwakke markten in het buitenland. “Dat is cruciaal”, aldus Jiabao.

In zijn speech kondigde Jiabao aan om meer geld uit te trekken voor sociale zekerheid en voor hogere lonen voor de lage- en middeninkomens.

In de Grote Hal van het Volk aan het Plein van de Hemelse Vrede in Peking zijn de drieduizend leden van het Nationale Volkscongres, bestaande uit door Peking geselecteerde volksvertegenwoordigers, bijeen voor de jaarlijkse, twee weken durende sessie met de voltallige politieke en militaire top.