China verlaagt prognose voor groei economie

De Chinese overheid rekent op een economische groei van 7,5 procent in 2012. Dit heeft premier Wen Jiabao vandaag bekendgemaakt aan het begin van het jaarlijkse Nationale Volkscongres. In voorgaande jaren was de groeidoelstelling nog 8 procent. De overheid heeft dit naar beneden bijgesteld om de economie meer ruimte te geven om vaart te minderen, terwijl de regering hervormingen doorvoert.

China had de afgelopen acht jaar een groeidoelstelling van 8 procent, maar de economie groeide desondanks vaak sneller. Dit heeft problemen veroorzaakt, zoals hoge inflatie en een groeiende welvaartskloof.

Premier Wen Jiabao noemde het vergroten van de binnenlandse consumptie zijn topprioriteit voor 2012. Dit is een noodzakelijk maatregel om groei in de toekomst te garanderen nu de buitenlandse afzetmarkten zwak blijven, verklaarde Wen. Om de binnenlandse consumptie aan te jagen, pleitte hij voor het verhogen van de lage- en middeninkomens. „De toename van de binnenlandse vraag, en dan vooral de vraag van consumenten, is essentieel om te zorgen voor een robuuste, gestage economische ontwikkeling op de lange termijn.”

Daarnaast wil premier Wen de landbouwsubsidies verhogen. Bijna de helft van de Chinese bevolking leeft op het platteland en is afhankelijk van de landbouw. Ook zei hij de sociale zekerheid en werkgelegenheid te willen verbeteren voor degenen die niet profiteren van China’s stijgende welvaart.

Vorig jaar groeide het Chinese nationaal inkomen met 9,2 procent, tegenover 10,3 procent in 2010. „De afgelopen jaren bleek de groeidoelstelling een ondergrens, in plaats van een plafond”, zegt Paul Cavey, econoom bij Macquarie Bank in Hongkong. „Ik vermoed dat de regering in feite uitgaat van een groei van net boven de 8 procent. Het lijkt onwaarschijnlijk dat er veel vooruitgang zal worden geboekt wat betreft structurele hervormingen gezien de politieke overgangsperiode.”

Aan het einde van dit jaar vindt er in China een machtswisseling plaats, wanneer premier Wen en president Hu Jintao terugtreden. In het decennium onder hun leiding groeide China uit tot de tweede economie van de wereld. (Reuters, AP, BBC)