Boliviaanse vrouwen worstelen zich naar gelijke rechten

Als het op 8 maart Internationale Vrouwendag dag is, zal maar een klein deel van de vrouwen in Bolivia zich daar bewust van zijn. In het land staat vooral de cultuur van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen dit in de weg. Maar er zijn vrouwen die de stereotypen doorbreken.

Juist in Bolivia waar de inheemse vrouwen gezien worden als timide personen die zich moeten wijden aan de zorg voor de familie, is een groepje vrouwen opgestaan dat letterlijk en figuurlijk de strijd aanbindt met die positie. In de ring werpen “de Chollitas”, zoals ze genoemd worden, het juk van de tradities van zich af. In traditionele rokken worstelen ze tegen elkaar. Dat stuit op onbegrip en kritiek, met name van andere vrouwen, maar ze zien zichzelf als symbool van vrouwelijke onafhankelijkheid, moed en doorzettingsvermogen.

Boekingsbureaus gerund door mannen zagen al gauw dat er geld te verdienen was aan deze wedstrijden, maar VJ Movement correspondente Cecilia Lanza laat in deze reportage zien dat de vrouwen zich ook daar van afkeren.

Bekijk de video:

Lees hier meer over de samenwerking tussen VJ Movement en nrc.nl. Als je zelf een idee hebt voor een verhaal over dit thema, laat het ons dan weten via onze website: vjmovement.com.

    • VJ Movement