Boekhoorn stilletjes groot in vastgoed

Hij is bekend van dagblad De Pers, voetbalclub NEC en Ouwehands Dierenpark. Maar Marcel Boekhoorn heeft inmiddels ook een grote portefeuille vastgoed. Laatste aanwinst: de Philips-campus.

Nederland, Eindhoven, 18 oktober 2007, High Tech Campus " The Strip " High Tech Campus Eindhoven is een technologiecentrum dat over de hele wereld bekendheid geniet en een grote verscheidenheid van hightechbedrijven herbergt die samenwerken bij de ontwikkeling van nieuwe technologie‘n, van idee en concept tot prototyping en kleinschalige productie. De Campus biedt ultramoderne voorzieningen en een optimale werksfeer voor vele duizenden toptechnici en richt zich voornamelijk op cruciale technologische gebieden zoals microsystemen, halfgeleiderproducten, embedded systems, signaalverwerking en nanotechnologie./ Technologisch hoogontwikkelde ondernemingen , zoals Philips Research, Atos Origin, FluXXion, Cytocentrics, NXP, Handshake Solutions en Dalsa, zijn er gevestigd.The terrain is home to (high tech) companies that work together on the development of new technologies in the fields of ICT, microelectronics, automotives and medical applications. foto: Peter Hilz

‘Stap nooit in stenen’. Het was een van de investeringslessen van zakenman Marcel Boekhoorn, die hij begin deze eeuw herhaaldelijk uitte. Hij stopte zijn geld liever in klassieke producten waarvan hij het productieproces kon begrijpen: verf, sigarenkistjes, brood, deuren en kozijnen. En later ook: telecomdiensten en internetbedrijven.

Nu, twaalf jaar later, is Boekhoorn een van de grootste particuliere vastgoedinvesteerders van het land. Andere grote particuliere beleggers zijn Ronny Rosenbaum die een enorme winkelportefeuille heeft, de Kroonenberg Groep van wijlen Jaap Kroonenberg en Harry Hilders, die in 2010 vervolging in de zogeheten vastgoedfraudezaak voorkwam door een schikking van 40 miljoen euro.

Een dezer dagen, zo bevestigen goed ingevoerde bronnen, tekent hij een koopcontract met Philips voor de overname van de vermaarde High Tech Campus voor een bedrag van rond de 435 miljoen euro. Gevoegd bij de bestaande portefeuille van Boekhoorn vastgoedmaatschappij Chalet Group, overtreft de totale waarde van zijn verzameling onroerend goed de 1,2 miljard euro.

De regio Eindhoven is geen onbekend terrein voor de beoogde nieuwe eigenaar. Een van de vroege investeringen als zelfstandig ondernemer deed Marcel Boekhoorn in sigarenkistenfabriek Picus. Na een loopbaan als accountant bij Deloitte & Touche besloot hij in 1994 voor zichzelf te beginnen als investeerder. Hij maakte eind jaren negentig zijn eerste grote klapper met de verkoop van Bakker Bart, een bundeling van vijf concurrerende bakkerijen, aan het Duitse Kamps. In 2005 volgde Boekhoorn grootste en bekendste deal: hij verkocht mobiele telefoonprovider Telfort voor bijna een miljard euro aan KPN. Hij was er maar korte tijd mede-eigenaar van geweest. Andere bekende investeringen van de man die kantoor houdt in zijn eigen Ouwehands Dierenpark: modehuis McGregor, dagblad De Pers en een belang in de Telegraaf Media Group – hij is daar in een fel juridisch gevecht verwikkeld met een andere grootaandeelhouder, Cyrte Investments.

De basis van Boekhoorns onroerend goedverzameling ligt ook in Eindhoven, bij de lokaal bekende vastgoedondernemers Harry van de Moesdijk en Tom Moeskops. In de zomer van 2009 nam hij een groot deel van hun portefeuille over ter waarde van 350 miljoen euro. Een half jaar later volgde een bijna even omvangrijke portefeuille van de vastgoedtak van ING. Eind 2010 deden de ondernemers Van de Moesdijk en Moeskops een poging om de High Tech Campus van Philips over te nemen. Zij kregen toen de financiering niet rond.

Investeerder Boekhoorn begon in 2009 met de Chalet Group, waarmee hij investeert in onroerend goed. De portefeuille bestaat vooral uit kantoorpanden en een enkel appartementencomplex, verspreid door heel Nederland. De meeste panden die het bedrijf in bezit heeft staan in de Randstad. Boekhoorn heeft voor zijn vastgoedtak een klein clubje mensen verzameld die bij gerenommeerde vastgoedbedrijven zoals Savills, DTZ Zadelhoff en CB Richard Ellis.

De koop van de High Tech Campus is een lichtpuntje voor de vastgoedmarkt die in grote problemen verkeert. Veel vastgoedondernemers hebben financiële problemen, omdat ze te maken hebben met heel veel leegstand in kantoren en fikse waardedalingen. Banken en beleggers zijn daarom steeds huiveriger om financiering te verstrekken voor de aankoop van commercieel vastgoed. Daardoor vinden er nog maar weinig transacties plaats.

Maar de High Tech Campus in Eindhoven is volgens bronnen in het vastgoed een aantrekkelijke belegging vanwege de langlopende huurcontracten met Philips als hoofdhuurder en de binnenstedelijke locatie van de Campus. De campus is een terrein van 100 hectare, waarop zo’n 100 ondernemingen zijn gevestigd. Hart van het gebied is een 400 meter lang gebouw, genaamd The Strip, waarin winkels, restaurants en een wellness centrum zitten.

Behalve voor de gebouwen als belegging heeft Boekhoorn ook warme belangstelling voor de huurders op de Campus. Voor eventueel interessante high tech-investeringen zit hij nu op de eerste rij. Vorig jaar bewees hij een neus te hebben voor dit soort innovatieve bedrijfjes, toen hij het bescheiden vliegtuigsimulatorenfabriekje SIM uit Sassenheim voor een geschat bedrag van zo’n 150 miljoen euro wist door te verkopen aan Lockheed Martin.

    • Philip de Witt Wijnen
    • Tom Kreling