Banken stallen ruim 800 miljard bij ECB

Banken in de eurozone hebben afgelopen weekend voor een recordbedrag van bijna 821 miljard euro bij de Europese Centrale Bank geparkeerd. Het is geld dat banken aan het eind van de dag overhouden op hun balans en niet aan andere commerciële banken durven uit te lenen.

Vorige week donderdag maakte de ECB bekend dat banken voor 776,9 miljard euro op het deposito van de centrale bank hadden gezet. Dat liep dit weekend verder op tot 820,8 miljard. De ECB geeft een rente van 0,25 procent op het deposito, fors lager dan commerciële banken bieden voor deze zogenoemde ‘overnight’-deposito’s. De vrees tussen banken onderling of dat geld wordt terugbetaald is nog steeds zo groot, dat ze het liever tegen een lagere vergoeding bij de ECB wegzetten.

De records zijn een rechtstreeks gevolg van de leningen die de ECB aan het bankwezen heeft gegeven. Vorige week leende de bank 529 miljard uit aan 800 commerciële banken tegen een rente van 1 procent en met een looptijd van drie jaar. Eind 2011 werd al 489 miljard in het Europese bankwezen gepompt. Doel van deze operaties is om het banken makkelijker te maken geld uit te lenen aan burgers en bedrijven. Maar het lijkt erop dat banken dit geld gebruiken om hun eigen balans te verstevigen.