Amerikaanse senator John McCain roept op tot luchtaanvallen op Syrië

De Amerikaanse senator en voormalige presidentskandidaat John McCain roept vandaag op tot luchtaanvallen op Syrië. Doelwit moeten volgens hem de luchtmachtbases van de Syrische president Bashar al-Assad zijn. Op die manier wil McCain de bevolking van Syrië beschermen tegen het geweld van Assad.

John McCain, hier bij de campagne van Mitt Romney, pleit als eerste Amerikaanse volksvertegenwoordiger voor luchtaanvallen op Syrië. Foto AP / David Kadlubowski

De Amerikaanse senator en voormalige presidentskandidaat John McCain roept vandaag op tot luchtaanvallen op Syrië. Doelwit moeten volgens hem luchtmachtbases van de Syrische president Bashar al-Assad worden. Op die manier wil McCain de bevolking van Syrië beschermen tegen het geweld van Assad.

De Verenigde Staten moeten deze internationale luchtoperatie gaan leiden, vindt de voormalige Vietnamveteraan. McCain is de eerste Amerikaanse politicus die zich uitspreekt voor militair ingrijpen in Syrië. McCain zei eerder vandaag in de Amerikaanse Senaat:

“Het uiteindelijke doel van de luchtaanvallen moet zijn veilige zones voor burgers in Syrië te creëren en te verdedigen, in het bijzonder in het noorden, waar de oppositie zich dan kan organiseren en zijn politieke en militaire activiteiten tegen Assad kan plannen”

Eerder al riep McCain op de Syrische oppositie te bewapenen. Volgens McCain zijn de misdaden die het Syrische regime begaat vergelijkbaar met die van kolonel Kadhafi in Libië. Daar leidden luchtaanvallen van de NAVO uiteindelijk tot de val van het bewind.

McCain wil dat Saoedi-Arabië en Turkije rol spelen bij luchtaanvallen

De regering-Obama blijft voorlopig nog zoeken naar een politiek oplossing. Zij kan ook niet anders, omdat Rusland en China tegen internationaal ingrijpen in Syrië zijn.

Beide landen blokkeerden een maand geleden zelfs een resolutie in de VN-veiligheidsraad die de Syrische president Assad veroordeelde.

McCain is zich bewust van de tegenwerking door Rusland en China, maar stelde vandaag dat de Verenigde Staten Arabische sleutelpartners als Saoedi-Arabië zou moeten winnen voor het plan. De NAVO en in het bijzonder Turkije zouden in de plannen van McCain een nadrukkelijk rol moeten spelen.

Ondertussen sloot Canada vandaag, net als eerder onder meer de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus. De Nederlandse ambassade in Damascus is nog wel open. In een verklaring van de Canadese regering staat:

“Onze boodschap is duidelijk: Assad moet vertrekken.”