Ajacied Ebecilio herstelt fouten met een hattrick

Lorenzo Ebecilio viel in bij Ajax, begon slecht en werd uitgefloten. In de tweede helft maakte hij het meer dan goed met een hattrick.

Lorenzo Ebecilio moet keer op keer bewijzen dat hij thuishoort bij Ajax. Verslappen kan hij niet, ook niet tegenover de kritische aanhang. Tegen Roda JC smoorde hij de fluitconcerten bij zijn balberoeringen met een hattrick (4-1).

Ebecilio keek na afloop met een dubbel gevoel terug. De eerste minuten van zijn vroege invalbeurt verliepen dramatisch. De Arena lachte toen hij struikelde over de bal, gromde toen hij een tegenstander Mark Jan Fledderus niet voorbijkwam en floot toen hij met balverlies de basis legde voor de counter met de openingsgoal van Sanharib Malki.

De buitenspeler werd in de rust opgebeurd en betrad het veld als herboren. Gelegenheidsverdediger Fledderus was het slachtoffer. Eerst besloot Ebecilio een dribbel met een raak schot met zijn ‘verkeerde’ linkerbeen in de korte hoek. Dan de tweede, na opnieuw een dribbel, maar nu in de verre hoek. Dan de laatste, waarbij hij oog in oog met doelman Mateusz Prus koel bleef.

„Ik heb nooit iemand een hattrick zien maken met zijn verkeerde been”, stelde Ajax-trainer Frank de Boer. „Dat is knap, zeker omdat hij werd uitgefloten. Hij heeft het goed gedaan en ik vergeef hem zijn fout.”

„Het was een ongelofelijke misser”, erkende Ebecilio. „Dat wil geen enkele speler. Ik geef met mijn fout Roda JC vertrouwen. Maar ik heb mijn koppie erbij gehouden. We hebben jongens in de kleedkamer die weten wat ze in de rust moeten zeggen. Ik voelde me al vervelend. Afzeiken heeft dan geen zin. De goals poetsen mijn fout niet weg, maar ik ben blij dat het zo is gelopen.”

Roda kende geen mededogen met de fans die drie tientjes hadden betaald voor een kaartje. De ploeg van de vertrekkende trainer Harm van Veldhoven trok een muur rond het strafschopgebied op en wachtte op dat ene foutje van Ajax. Bij de thuisploeg ontbrak fantasie. Dmitri Boelykin tikte de bal van dichtbij naast, Aras Özbiliz raakte de lat.

Ajax besefte na rust dat het meer snelheid en precisie nodig had om te winnen van Roda, dat op voorsprong was gekomen bij zijn enige kans. „Na een uur had ik nog steeds het gevoel dat we konden stunten”, zei Van Veldhoven. „Helaas werden we slordig en kreeg Ajax het geloof terug.”

Via Ebecilio en de sterk spelende Vurnon Anita behaalde Ajax een onverwacht hoge score. „Ik vind de nederlaag terecht maar geflatteerd”, zei Van Veldhoven. „Wel vind ik het heel knap van Ajax dat ze nog vier keer scoorden. Ik had liever met 2-1 verloren. Dat had de verhoudingen op het veld beter weergegeven.”

Domper voor Ajax was het uitvallen van Miralem Sulejmani. De Serviër verliet het veld in zijn 150ste officiële duel voor de club uit Amsterdam met een beschadigde meniscus. Ebecilio mag hem nu doen vergeten.