agenda

Jacob Zuma, South Africa's president, right, greets John Atta Mills, Ghana's president, during a press conference in Cape Town, South Africa, in this handout photo taken and released to the media on Tuesday, Aug. 23, 2011. Mills said Ghana hasn't decided whether to recognize National Transitional Council as Libya's authority. Photographer: Elmond Jiyane/GCIS/South African Government via Bloomberg EDITOR'S NOTE: NO SALES. EDITORIAL USE ONLY via Bloomberg

Dinsdag 6 maart

Kopenhagen: internationale conferentie over duurzame economie. Politici moeten robuust beleid maken om hun economieën zo CO2-neutraal mogelijk te maken, vinden wetenschappers. In de Deense hoofdstad gaan wetenschappers hierover in debat met politici.

Weet Mitt Romney eindelijk de Amerikaanse kiezers te overtuigen dat hij de beste Republikein is om president Obama te verslaan? Super Tuesday moet het uitwijzen. Tien staten houden voorverkiezingen. Let op Ohio: Mitt Romney en zijn belangrijkste rivaal Rick Santorum gaan daar nek-aan-nek in de peilingen.

Woensdag 7 maart

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov schuift aan bij overleg van ministers van de landen van Arabische golfstaten in het Saoedische Riad. De crisis in Syrië is het hoofdonderwerp.

Het Comité van de Regio’s van de Europese Unie praat over lokale voedselvoorziening. In Brussel staat tijdens de conferentie het Europese landbouw- en voedselbeleid centraal, waarbij gezocht wordt naar nieuwe manieren van ecologisch produceren. De organisator, European Coordination Via Campesina, ziet een trend in voedselvoorziening in de eigen regio.

De Litouwse plannen voor een kerncentrale worden in Vilnius besproken door de premiers van Letland, Litouwen en Estland. Voor de Baltische Staten is kernenergie een belangrijk thema, ze zijn allen van Rusland, de oude overheerser, afhankelijk voor hun energie. De Europese Unie was eerder bezorgd over de Litouwse kernenergiesector. Een oude kerncentrale was nog van het type-Tsjernobyl. Brussel stelde sluiting van die centrale als voorwaarde voor toetreding tot de Unie.

Donderdag 8 maart

Hervorming van het gemeenschappelijk asielbeleid staat op de agenda van Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in Brussel. Door de uiterst gebrekkige opvang van asielzoekers in Griekenland staat het principe onder druk dat het Europese land waar asielzoekers arriveren, de migranten ook moet opnemen. De ministers praten verder over de uitbreiding van de Schengenzone met Roemenië en Bulgarije. Premier Rutte bereikte vorige week op de EU-top verder uitstel van deze beslissing, maar andere landen hebben genoeg van het Nederlandse verzet tegen uitbreiding.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos ontmoet zijn collega Rafael Correa van Ecuador. Het is een toenadering nadat Colombia FARC-rebellen uitschakelde op grondgebied van Ecuador. Correa is een bondgenoot van de president Hugo Chávez van Venezuela, tot wie Santos toenadering zoekt.

De Amerikaanse president Barack Obama ontvangt zijn Ghanese ambtsgenoot John Atta Mills in het Witte Huis. Obama heeft Atta Mills uitgenodigd om „de handel en de economische relaties tussen onze landen aan te halen”.

Vrijdag 9 maart

Bijeenkomst Europese ministers van Milieu in Brussel. De ministers zullen onder andere praten over wetgeving die individuele lidstaten de vrijheid moet geven om het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen te beperken of geheel te verbieden.

Delegaties van de ASEAN-landen praten in het Cambodjaanse Phnom Penh verder over geschillen over claims in de Zuid-Chinese Zee.

Informele bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie in Kopenhagen.

Zaterdag 10 maart

In Kansas en Wyoming kiezen burgers hun favoriete Republikeinse presidentskandidaat.

De Slowaken kiezen een nieuw parlement, het gevolg van de val van de regering in oktober vorig jaar. Kanshebber is de links-populistische ex-premier Robert Fico, die weinig opheeft met de EU en die het verzet aanvoerde tegen de Europese noodhulp voor Griekenland – hij vond het absurd dat arm euroland Slowakije moest meebetalen om luie, ‘rijke’ Grieken te helpen. De Europese crisis gaat door, de vraag is hoe een nieuwe Slowaakse regering zich opstelt.

In Kairo overleggen ministers van Buitenlandse Zaken van de landen van de Arabische Liga over Syrië. Ook bereiden ze de agenda voor van de top de Arabische Liga in Bagdad, in april.

Zondag 11 maart

Europese Dag voor de Slachtoffers van Terrorisme. Elk jaar herdenkt de EU slachtoffers van terreur en benadrukt zij dat de strijd tegen terrorisme vereist dat burgers zich continu mobiliseren. De datum, 11 maart, is gekozen vanwege de aanslagen op die dag in 2004 in Madrid.

In Japan vindt de eerste herdenking van de slachtoffers van de verwoeste aardbeving en tsunami van een jaar geleden plaats.

Maandag 12 maart

Plenaire zitting van het Europees Parlement in Straatsburg. Deze week staan stemmingen gepland over grensoverschrijdend erfrecht; de Internationale Cacao Overeenkomst; rapporten over aspirant-EU-leden IJsland, Bosnië en Macedonië en de Europese begroting voor 2013.

Toegang tot zuiver drinkwater staat centraal op het zesde Wereld Water Forum in Marseille. Waterschaarste wordt ook besproken in relatie met internationale conflicten. Meer dan 180 landen nemen deel aan de bijeenkomst, die sinds 1997 driejaarlijks wordt gehouden. Vorig jaar erkenden 189 landen binnen de Verenigde Naties het ‘recht op water’ van burgers.