Aanhoudende brand bedreigt tweede wapendepot in Brazzaville

De verwoeste wijk Mpila gisteren na de explosie in een eerste wapendepot in Brazzaville. Een tweede wapendepot wordt nu door aanhoudende brand bedreigd. Foto AFP / Patrick Fort

Internationale deskundigen zetten alles op alles om te voorkomen dat een nog altijd voortwoekerende brand in de hoofdstad van Congo-Brazzaville overslaat naar een tweede wapendepot. Gisteren kwamen ruim 200 mensen om bij een explosie in een eerste wapenopslag.

Brand in dat munitiedepot leidde toen tot explosies die zo krachtig waren dat gebouwen in de hele omgeving instortten. Sindsdien blijven zich echter explosies voordoen in hoofdstad Brazzaville. Niet zo krachtig als de explosies van gisteren weliswaar, maar voldoende om de brand te voeden die dus nu een tweede depot bedreigt.

Delphin Kibakidi van het Rode Kruis zei vandaag tegen persbureau AP:

“Op het moment zijn er Russische, Franse en Congolese experts aan het werk die proberen de branden te blussen. Hun doel is te voorkomen dat de branden een tweede wapendepot bereiken waar nog zwaardere wapens liggen opgeslagen.”

Onder het puin van de gebouwen die zondag instortten ligt nog een onbekend aantal mensen. Bovendien zijn veel huizen ingestort. Het Rode Kruis schat dat tienduizenden mensen dakloos zijn geworden. De hulporganisatie heeft twee kampen ingericht en heeft inmiddels al meer dan zeshonderd mensen opgevangen.

Beelden van de explosie gisteren:

'Kortsluiting oorzaak van explosie eerste wapendepot'

De gezondheidszorg in Congo-Brazzaville kan de toestroom van gewonden niet aan. Jan Diplo van Artsen zonder Grenzen zei vandaag tegen AP dat er bij de drie grote ziekenhuizen in de hoofdstad 936 mensen zijn behandeld. Anderen zijn naar privéziekenhuizen gegaan.

Volgens het Rode Kruis hebben naar schatting vijftienhonderd mensen medische zorg nodig. Diplo:

"De meeste letsels zijn verwondingen die werden veroorzaakt door instortende huizen."

Buitenlandse ambassadeurs hebben overleg gevoerd met de regering over hulp bij de reddingsoperatie. Een team explosievendeskundigen van de Mine Advisory Group helpt bij het ruimen van explosieven in het getroffen gebied. Zij vrezen dat er meer levens in gevaar zijn, omdat niet-ontplofte munitie door de explosie uit het wapendepot is geslingerd.

De oorzaak van de brand van zondag is volgens regeringswoordvoerder Bienvenu Okyemi waarschijnlijk kortsluiting. In een verklaring sprak president Denis Sassou Nguesso van een "tragisch ongeluk." De minister van defensie benadrukte dat de brand niet duidde op een coup of muiterij.