’500 demonstranten opgepakt in Rusland’ - ook bekende blogger

Politie in Moskou staat klaar om eventuele hernieuwde protesten vanavond te beteugelen. Foto AP / Alexander Zemlianichenko

Volgens de Russische oppositie zijn vanavond zeker 500 anti-Poetin demonstranten gearresteerd. De politie houdt het op 250 arrestaties. De betogers demonstreerden tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van gisteren. Vladimir Poetin won die met 63 procent van de stemmen.

Onder de arrestanten zouden enkele prominente oppositieleiders zijn, zoals de blogger Alexei Navalny en activist Sergei Oedaltsov. Volgens de demonstranten is er bij de verkiezingen gisteren op grote schaal gefraudeerd.

Buitenlandse waarnemers zeggen eveneens dat de uitslag van tevoren al vaststond. Zij dringen aan op het instellen van een onafhankelijke kiesraad en het hervormen van de kieswet. De Verenigde Staten hebben Rusland opgeroepen een onafhankelijk onderzoek te beginnen naar de beschuldigingen van fraude.