‘2028’ is olympisch waakvlammetje

Het is stil rond de Nederlandse plannen om de Olympische Spelen van 2028 in Nederland te houden. „Het olympisch vuur is een waakvlammetje geworden”, zegt Els van Breda-Vriesman, raadgever van het Olympisch Plan 2028. Zij is een van de betrokkenen die in deze krant hun ongenoegen uiten over de voortgang van het plan.

„Er gebeurt niks”, zegt Joop Alberda, voormalig technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF. „Als een plan urgentie mist, worden mensen cynisch.”

Binnen de verantwoordelijke organisatie, Olympisch Vuur, is er verschil van mening over de te volgen koers.

Oud-topsporters, verenigd in de adviesraad Topsportteam 2028, verdedigen de plannen. Oud-roeier Gerritjan Eggenkamp, ook lid van de council, het hoogste bestuursorgaan van Olympisch Vuur, zegt: „In 2016 wordt pas beslist of Nederland de Spelen probeert binnen te halen. Dan is het niet meer dan gezond dat het nu even rustig is.”

Bij hun poging de Spelen binnen te halen willen de betrokkenen voorkomen dat protesten ontstaan, zoals bij de mislukte kandidaatstelling van 1992. Daarom is voor een voorzichtige voorbereiding gekozen. Die aanpak garandeert geen eensgezindheid. Er wordt geruzied over het moment waarop een gaststad (Amsterdam of Rotterdam) moet worden gekozen. Ook is er kritiek op oud-minister Camiel Eurlings, die Olympisch Vuur leidt, maar te weinig ‘gezicht’ aan de organisatie zou geven.