Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Zoals verwacht, Poetin wint de verkiezingen - ’58 procent van de stemmen’

De Russische premier (en de nieuwe president van het land) Vladimir Poetin bij het uitbrengen van zijn stem vanochtend. Foto Reuters / Alexei Nikolsky

Volgens de exit polls heeft de Russische premier Vladimir Poetin de presidentsverkiezingen in het land heeft gewonnen. Volgens twee verschillende peilingen bij de uitgangen van de stembureaus heeft Poetin tussen de 58 en 59 procent van de stemmen binnengehaald.

Premier Poetin, al president tussen 2000 en 2008, zal partijgenoot Dmitri Medvedev aflossen. De presidentstermijn is voor deze gelegenheid opgerekt tot zes jaar.

De kandidaat van de communistische partij, Gennadi Zjoeganov, zou het vertrouwen van ongeveer achttien procent van de stemmers hebben gekregen. De overige mededingers, de nationalist Vladimir Zjirinovski, de socialist Sergej Mironov en de miljardair Michail Prochorov, staan op minder dan tien procent.

De exitpolls komen overeen met de indruk die de eerste uitslagen uit het oosten van Rusland, waar de stembussen al eerder zijn gesloten, wekken. Na telling van veertien procent van de stemmen gaat Poetin daar volgens de kiesraad met 62 procent van de getelde stembiljetten aan de leiding.

‘Op grote schaal fraude gepleegd’

Enkele uren nadat de stembussen waren geopend waren er al meer dan duizend klachten over onregelmatigheden. Die liepen uiteen van twijfelachtige stembiljetten tot webcams in stemlokalen die niet functioneerden. Volgens onze correspondent in Moskou, Michel Krielaars, is er op grote schaal gefraudeerd:

“Overal worden carrousels gesignaleerd: rondrijdende busjes met groepen nepkiezers die op meerdere stembureaus hun stem uitbrengen.”

Het is tot dusver onduidelijk hoeveel klachten gegrond zijn, maar ze zullen het vermoeden van de oppositie, dat de verkiezingen allesbehalve eerlijk zijn, sterken. Protesten na de verkiezingen lijken zo goed als zeker, aldus onze correspondent. De protesten die in december volgden op de parlementsverkiezingen waren de grootste sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Krielaars:

“Er worden straks gigantische pro-Poetindemonstraties gehouden. Ik verwacht vele tienduizenden mensen. De oppositie heeft officieel toestemming om pas morgen te demonstreren, met max 10.000 man. De vorige keer waren dat er meer dan 100.000, dus dat zal nu ook wel weer zo zijn. En ik verwacht dat door de woede over alle fraudeberichten het vanavond al los gaat. Oppositieleider Navalny heeft zijn kamp opgeslagen in club Masterskaja, op 50 meter afstand van het feestterrein van Poetin.”

‘Ook zonder fraude zou Poetin winnen’

In NRC Handelsblad schreef Krielaars vorige week dat Poetin ook zonder fraude het makkelijk had gered, wellicht met een tweede ronde, maar dat hij elk risico heeft geneutraliseerd. Krielaars:

“Zijn overwinning wordt gegarandeerd door stembusfraude: als vanouds worden ambtenaren, leraren, postbodes, artsen en professoren onder dreiging van represailles aangezet om op 4 maart hun stem op hem uit te brengen. Ook zonder fraude kan Poetin het makkelijk redden, al zou hij dan misschien wel een tweede ronde nodig hebben gehad, omdat zijn populariteit in werkelijkheid minder groot is dan wordt voorgespiegeld.

Een risico dus, dat Poetin niet alleen niet wil nemen, maar volledig heeft geneutraliseerd. Dankzij zijn jarenlange optreden op de staatstelevisie, waar hij iedereen vrijwel dagelijks een stralende toekomst en vooral meer geld belooft, geniet hij landelijke bekendheid als Vader des Vaderlands, zonder wie Rusland tot de ondergang is gedoemd. Zijn concurrenten in de verkiezingen zijn eigenlijk een project van het Kremlin zelf, bedoeld om de indruk te wekken dat er in plaats van een reeds gelopen eenmansrace serieuze democratische verkiezingen plaatsvinden.”