Vitesse doorbreekt negatieve reeks met zege op De Graafschap

Vitesse heeft in eigen huis een einde gemaakt aan een slechte reeks door met 2-0 te winnen van De Graafschap, dat alleen in het eerste kwartier aanspraak mocht maken op meer.

Aanvallers Wilfried Bony, voor rust, en Mike Havenaar, in de tweede helft, maakten de doelpunten voor de ploeg uit Arnhem.

Na een kwartier ontworstelde Vitesse zich van de druk van De Graafschap, dat een prima indruk maakte in de openingsfase, zo schrijft persbureau Novum. De ploeg uit Doetinchem moest echter in het verloop van de eerste helft het initiatief aan Vitesse laten.

Spits Bony drukte het klassenverschil na 34 minuten uit met een knappe goal. Nadat Vitesse de opbouw van De Graafschap had verstoord, kwam de bal bij Bony. Die maakte met een schot in de lage hoek zijn tiende doelpunt van het seizoen.

In de tweede helft ging Vitesse al even gretig verder, maar maakte het zichzelf moeilijk door onzorgvuldig met de kansen om te gaan. Zo was Bony zelfzuchtig toen twee van zijn teamgenoten vrij voor het doel stonden, maar hij koos om zelf te schieten. Zijn slappe poging werd makkelijk gevangen door keeper Yves de Winter.

Toch slaagden de Arnhemmers er in om ruim een kwartier voor tijd het duel te beslissen. De uitstekend spelende Alexander Büttner veroverde de bal en de eveneens prima acterende Jan-Arie van der Heijden vond Havenaar. De Japanse aanvaller, die op het punt stond door trainer John van den Brom gewisseld te worden, rondde goed af en besliste het duel.

Om meteen daarna alsnog naar de kant te gaan, in de wetenschap dat zijn ploeg eindelijk weer eens drie punten kon bijschrijven. Vitesse kwam door de zege voorlopig op de zevende plaats. De Graafschap bleef voorlaatste in de Eredivisie.