Van Rompuy: terugbrengen begrotingstekort niet dramatiseren

Van Rompuy: we moeten bezuinigingen in Nederland niet dramatiseren. Anderhalf procent bezuinigen maakt de economie echt niet kapot. Foto AFP / Georges Gobet

Nederland moet de inspanning die nodig is om het begrotingstekort terug te brengen van 4,5 procent naar drie procent niet dramatiseren. Dat zei voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy vandaag in Buitenhof.

“Met anderhalf procent bezuinigen maak je geen economie kapot.”

Hij wees erop dat België zijn begrotingstekort in 2010 met 1,7 procent heeft teruggedrongen. “En dit jaar moet België terug van 4,1 naar 2,8 procent.”

Van Rompuy zei te weten dat België ‘niet het meest glorierijke voorbeeld is voor de gemiddelde Nederlander’. “Maar als andere landen hun begrotingstekort terug kunnen dringen, moet dat voor Nederland ook geen probleem zijn.”

“Ik denk dat het mogelijk is om op een sociaal aanvaardbare manier 1,5 procent van de begroting af te knijpen. Hoe dat moet gebeuren is aan Nederland. Mijn taak is eraan te herinneren dat er afspraken zijn gemaakt.”

‘Als we de zaken op zijn beloop laten, zitten we met een heel groot risico’

Dat heeft volgens de zogenoemde president van Europa niets met cijferfetisjisme te maken, schrijft persbureau Novum.

“Als we de zaken op zijn beloop laten, zitten we met een heel groot risico voor het sociaal model op de langere termijn. Eigenlijk heeft men Europa niet nodig om dit belangrijk te vinden. Dit is op termijn van belang voor iedereen.”

Van Rompuy wees erop dat een verdrag is goedgekeurd waarin is afgesproken dat EU-landen uiteindelijk geen of alleen nog een zeer klein begrotingstekort hebben. Wel zei hij geen leermeester met het opgeheven vingertje te willen zijn.

Als de economische crisis voorbij is, zal de pijn volgens de minister snel vergeten zijn. “Wie herinnert zich de problemen van België in de jaren negentig nog?” Van Rompuy had destijds ‘de ondankbare taak’ van minister van Begroting.

‘Als Nederland terugkeert naar de gulden, valt de eurozone uit elkaar’

Hij liet zich kritisch uit over het idee van de PVV om terug te keren naar de gulden. PVV-leider Geert Wilders zei gisteren dat uit een onderzoek dat de partij heeft laten uitvoeren blijkt dat het verlaten van de eurozone binnen twee jaar is terug te verdienen.

Als Nederland terugkeert naar de gulden, valt volgens Van Rompuy de eurozone uit elkaar.

“Dan valt ook de Europese Unie uit elkaar. Het eiland van vrede, sociale democratie en welvaart wordt dan op de helling gezet. Het is het opgeven van de Europese gedachte, waaraan wij zoveel te danken hebben.”

Het belang van de eurozone kan volgens Van Rompuy niet worden onderschat. “De rentetarieven zijn de laatste tien jaar overal in de eurozone spectaculair gedaald.” Als de euro er niet was geweest, waren de verschillende munten volgens hem door de crisis overal flink gedevalueerd. “De crisis zou als een hete patat van het ene land naar het andere land zijn gegaan.”

‘Eurozone nog altijd sexy’

Van Rompuy heeft de studie niet gezien. “Maar ik weet dat er altijd een bureau kan worden gevonden om een stelling te onderbouwen.” De eurozone is volgens Van Rompuy nog altijd ‘sexy’. “Ik weet dat de voorzitter van de Europese Unie dat ook is.”