‘Tweehonderd doden bij ontploffing munitiedepot Republiek Congo’

Een still uit een video die de explosies in Congo toont. Bekijk de hele video onder dit nieuwsbericht. Foto AP

Bij een reeks explosies in Brazzaville, de hoofdstad van de Republiek Congo, zijn vandaag ongeveer tweehonderd doden gevallen. De explosies vonden vanochtend plaats nadat er een brand ontstond in een munitiedepot.

Dat heeft een overheidsfunctionaris aan persbureau Reuters laten weten. Ook zijn er veel mensen gewond geraakt. De explosies deden huizen in Brazzaville op hun grondvesten schudden en verschillende gebouwen zijn ingestort. Zo’n tweeduizend mensen zijn hun huizen ontvlucht.

Minister van Defensie Charles Zacharie Boawo heeft op de nationale televisie de inwoners van Brazzaville opgeroepen om kalm te blijven.

“De explosies die u heeft gehoord betekent niet dat er een oorlog of staatsgreep is. Het incident dat is veroorzaakt door een brand in het munitiedepot. Onze experts ter plaatse proberen de brand te blussen en de situatie onder controle te krijgen.”

De explosies hebben ook schade aangericht in Kinshasa, de hoofdstad van buurland Democratische Republiek Congo. Kinshasa ligt aan de andere kant van de Congo-rivier.

    • Lex Boon