Twee Britse journalisten in Libië beschuldigd van spionage

Faraj al-Swehli, hoofd van de militie, met een foto van een van de Britse journalisten die wordt beschuldigd van spionage. Foto Reuters / Ismail Zitouny

Twee Britse journalisten die vorige maand in Libië werden gearresteerd worden beschuldigd van spionage. Dat heeft het hoofd van de Swehli-brigade, de militie in Misrata die de journalisten vasthoudt, vanavond laten weten.

Het gaat om twee journalisten die werken voor de Iraanse staatszender Press TV. Volgens de militie zouden de journalisten zijn gepakt met Libische documenten, apparatuur van het Israelische leger en videomateriaal waarop te zien is hoe de journalisten wapens afvuren. Het is volgens Faraj Al-Swelhi, het hoofd van de millitie, nog te vroeg om te zeggen voor welk land de twee journalisten spioneerden.

Mensenrechten- en persvrijheidsorganisaties hebben er bij de militie op aangedrongen om de journalisten vrij te laten of over te dragen aan de Libische overheid.

Interim-regering heeft milities niet onder controle

Eerder heeft de Libische interim-regering toegegeven dat het niet bij machte is om milities onder controle te krijgen die weigeren hun wapens in te leveren. De milities hebben het land in concurrerende staatjes opgeknipt, met eigen gevangenissen en fel verdedigde grenzen.

Buitenlandredacteur Carolien Roelants eerder over deze milities in NRC Handelsblad:

“Niemand weet hoeveel brigades er precies zijn, ruwe schattingen houden het op honderden. Zij zouden volgens even ruwe schattingen in totaal honderdduizenden strijders tellen. Veel van hun commandanten weigeren uitdrukkelijk de wapens die ze uit Gaddafi’s arsenalen plunderden of uit buitenlandse bron kregen, op te geven. Zo willen ze greep houden op het bewind en de vruchten van de revolutie plukken die hun naar hun mening toekomen.”