Stemmen op Poetin (3)

Zoals verwacht heeft Vladimir Poetin de presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de voorlopige uitslagen, na telling van 30 procent van de uitslagen, krijgt hij 63,42 procent van de stemmen. Zijn grootste concurrent, communistenleider Gennadi Zjoeganov veroverde 17,26 procent. Verrassend is de opkomst van oligarch Michail Prochorov, die op 7,29 procent van de kiezersgunst kon rekenen en de extreemnationalist Vladimir Zjirinovski (7,19 procent) achter zich liet. Oud-Senaatsvoorzitter Sergej Mironov kreeg 3,71 procent.

Tegen elf uur ‘s avonds verschenen Poetin en Medvedev op een podium op het Manegeplein, aan de voet van het Kremlin. Met tranen in zijn ogen, die zijn eyeliner deden uitlopen, bedankte Poetin zijn kiezers, waarvan er enkele tienduizenden waren opgetrommeld om hem met weinig enthousiasme toe te juichen. Ze werden omsingeld door vele duizenden politieagenten.

In zijn dankwoord haalde Poetin fel uit naar de oppositie, die er volgens hem alleen op uit zou zijn geweest het land uiteen te laten vallen. Morgen demonstreert de oppositie op het Poesjkinplein. Er is slechts toestemming verleend voor 10.000 betogers. Ook dan zal het aantal politieagenten enorm zijn.

Grote vraag is wat die oppositie nu gaat doen? Het witte lintje onder het kleed verstoppen en in de Innere Emigration. Als het aan Michail Prochorov ligt, wordt het allemaal anders. Hij gaat een politieke partij voor die ontevreden middenklasse oprichten - het gaat om 20 miljoen mensen, de helft van het aantal mensen dat op Poetin heeft gestemd - onder het mom: ‘Democratie is het opkomen voor je rechten.’ En die rechten zijn de afgelopen twaalf jaar door Poetin behoorlijk ingeperkt. Prochorov zal daarom geen functie in de nieuwe regering van Poetin accepteren en richt zich op het oprichten van een nieuwe oppositiepartij, waarmee hij zich definitief los lijkt te maken van de leiband van het Kremlin, al weet je het in Rusland met zijn duistere krochten van de macht natuurlijk nooit zeker en is het misschien wel allemaal geregisseerd door het Kremlin.

Poetin zou volgens experts vooral op het platteland aanhang hebben verloren. Dat verlies moest blijkbaar in de grote steden worden goed gemaakt. In stembureaus in het centrum van de stad is amper stembusfraude gemeld, maar in het Noord-Westen van de stad is het, net zoals in december bij de parlementsverkiezingen, anders.

Organisatie Golos heeft landelijk zo’n 5000 schendingen van de kieswet gemeld, aanmerkelijk minder dan in december. Maar toen was frauderen - door het Kremlin - ook echt nodig, aangezien Verenigd Rusland het zelfs bij de Poetinaanhanger had verprutst. De stembureauvoorzitter die Volkskrantcollega Arnout Brouwers op 5 december liet vertellen dat hij de uitslag voor Verenigd Rusland van 25 procent naar 58 procent had moeten ophogen, kon hem vandaag melden dat er geen instructie binnen was gekomen om te frauderen. Wel staat hij sinds 5 december op een zwarte lijst van de oppositie als meesterfraudeur.

Vooral de carrousel zou dit keer wederom zegenende arbeid voor Poetin hebben verricht. Communistenleider Zjoeganov vecht de uitslagen aan. Hij noemde de verkiezingen oneerlijk en onwaardig.

Mijn assistente is lid van een kiescommissie van een stembureau in de wijk Vojkovskoja en sms’te me over pogingen aldaar om de boel te frauderen, die door haar zijn verijdeld. Een dezer dagen doet zij haar verhaal, niet op dit blog, maar elders.