Stemmen op Poetin (2)

Vanochtend vroeg kwam op Twitter de melding binnen dat in de Moskouse wijk Strogino 6000 kiezers illegaal stonden geregistreerd. Het rook naar een carrousel, een rondreizende stembrigade. Met een Duitse collega stapte ik in een taxi en ging er heen. En ja hoor, stembureau  2888 stond bomvol gelegenheidskiezers, die zich illegaal hadden laten registreren en een front van in het zwart geklede arbeiders vormden, die niet met de pers wilden praten.

Een lid van het stembureau zei dat de hele commissie van het stembureau onder druk van de autoriteiten te zijn gezet om de fraude  toe te staan. Het stembureau was namelijk in een kadettenschool gevestigd en wil zo’n school overheidsgeld krijgen voor een verbouwing, dan is trouw aan de Leider van het land een voorwaarde.

De gelegenheidsstemmers, die uit de Oeral bleken te zijn aangevoerd, vertrokken na het stemmen in een konvooi busjes naar het volgende stembureau.

De fraude is volgens waarnemersorganisatie niet zo omvangrijk als die bij de parlementsverkiezingen van december. Maar toch wordt alles gedaan om Poetin, die zeker op zo’n 40 procent van de kiezersgunst kan rekenen, een absolute overwinning te bezorgen, zodat een voor hem vernederende tweede ronde achterwege kan blijven. Niets wordt daarbij geschuwd.

In het centrum van de stad worden inmiddels voorbereidingen getroffen voor het overwinningsfeest van de Nasji, die weer wat gouden jaren te wachten staan.

 

Ter begeleiding van hun feestvreugde zijn tienduizenden militairen alvast rond het Kremlin gestationeerd, voor het geval  er vanavond alsnog een revolutie uitbreekt. Ik ga er nu heen en bericht u later verder.

    • Michel Krielaars