Stemmen op Poetin (1)

De stembureaus zijn sinds 8 uur vanochtend open en er wordt al op grote schaal gefraudeerd om Poetin aan zijn absolute meerderheid te helpen. Overal in Moskou worden carrousels gesignaleerd: rondrijdende busjes met groepen nepkiezers die op meerdere stembureaus hun stem uitbrengen. Soldaten stemmen onder het toeziend oog van hun officieren, wordt op Twitter gemeld.

Een Russische politieagent zit naast een stembus in een stemlokaal in St. Petersburg. Foto Reuters / Alexander Demianchuk

Een Russische politieagent zit naast een stembus in een stemlokaal in St. Petersburg. Foto Reuters / Alexander Demianchuk Een Russische politieagent zit naast een stembus in een stemlokaal in St. Petersburg. Foto Reuters / Alexander Demianchuk

De stembureaus zijn sinds 8 uur vanochtend open en er wordt al op grote schaal gefraudeerd om Poetin aan zijn absolute meerderheid te helpen.

Overal in Moskou worden carrousels gesignaleerd: rondrijdende busjes met groepen nepkiezers die op meerdere stembureaus hun stem uitbrengen. Soldaten stemmen onder het toeziend oog van hun officieren, wordt op Twitter gemeld.

In de wijk Strogino in Noord-Moskou blijken 6000 niet-bestaande kiezers op de kieslijst te staan: de Dode Zielen van Gogol revisited. Ik vrees  protestdemonstraties in de loop van de komende dagen, waar opnieuw de roep om eerlijke verkiezingen klinkt.

Er zijn bijna veertigduizend politiemannen in Moskou op de been om die de kop in te drukken. Het ware misschien beter de verkiezingen af te schaffen, zolang het democratisch bewustzijn laag is. “Over 500 jaar proberen we het dan nog eens”, zeggen veel van mijn goede vrienden hier. “Want dan zijn we er eindelijk rijp voor en hebben we onze Aziatische mentaliteit van ons afgeschud.”

Volg Michel Krielaars op Twitter voor de laatste ontwikkelingen.