Rusland kiest nieuwe president - ‘fraude op grote schaal’

A woman speaks on the phone in front of screens feeding live broadcast from polling stations via a network of webcams at an election commission situational centre in Moscow March 4, 2012. Vladimir Putin sought a convincing victory in Russia's presidential election on Sunday to strengthen his hand in dealing with the biggest opposition protests since he rose to power 12 years ago. Critics question the legitimacy of a vote they say is skewed to help the former KGB spy return to the Kremlin after four years as prime minister, and are threatening to step up protests that began after a disputed parliamentary poll in December. Reuters/Anton Golubev (RUSSIA - Tags: POLITICS ELECTIONS)
A woman speaks on the phone in front of screens feeding live broadcast from polling stations via a network of webcams at an election commission situational centre in Moscow March 4, 2012. Vladimir Putin sought a convincing victory in Russia's presidential election on Sunday to strengthen his hand in dealing with the biggest opposition protests since he rose to power 12 years ago. Critics question the legitimacy of a vote they say is skewed to help the former KGB spy return to the Kremlin after four years as prime minister, and are threatening to step up protests that began after a disputed parliamentary poll in December. Reuters/Anton Golubev (RUSSIA - Tags: POLITICS ELECTIONS) De beelden van webcams, die de gebeurtenissen in de stemlokalen registreren, komen binnen in een centrum van de verkiezingscommissie in Moskou. Foto Reuters / Anton Golubev

Vandaag gaan de Russen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Er wordt op grote schaal gefraudeerd om premier Vladimir Poetin, die van 2000 tot 2008 al president was, aan een absolute meerderheid te helpen.

Enkele uren nadat de stembussen waren geopend waren er al meer dan duizend klachten over onregelmatigheden. Die liepen uiteen van twijfelachtige stembiljetten tot webcams in stemlokalen die niet functioneerden.

Volgens onze correspondent in Moskou, Michel Krielaars, wordt er op grote schaal gefraudeerd:

Overal worden carrousels gesignaleerd: rondrijdende busjes met groepen nepkiezers die op meerdere stembureaus hun stem uitbrengen.

Eerder vandaag meldde Krielaars al dat in de Noord-Moskouse wijk Strogino 6.000 kiezers staan geregistreerd die er helemaal niet wonen.

Het is tot dusver onduidelijk hoeveel klachten gegrond zijn, maar ze zullen het vermoeden van de oppositie, dat de verkiezingen allesbehalve eerlijk zijn, sterken. Protesten na de verkiezingen lijken zo goed als zeker.

De webcams die zijn opgehangen in de stemlokalen laten ook te wensen over:

Twitter avatar Krielaars Michel Krielaars Many webcams broke down. Russian quality off course.

De protesten die in december volgden op de parlementsverkiezingen waren de grootste sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie. De Russische oppositie verwacht dat er bij de presidentsverkiezingen opnieuw wordt gefraudeerd en maakt zich al op voor nieuwe protesten.

Poetin heeft de klachten van de demonstranten van de hand gewezen. Volgens de premier zijn de betogers een vertroetelde minderheid die door het Westen worden gebruikt om Rusland te ondermijnen.

Volg onze correspondent op Twitter voor de laatste ontwikkelingen uit Moskou.

President Medvedev bracht vanochtend zijn stem uit: