Rivalen van Ahmadinejad veroveren tweederde van zetels

Iraanse vrouwen vrijdag tijdens het uitbrengen van hun stem in een stemlokaal in hoofdstad Teheran. Foto Reuters / Raheb Homavandi

Conservatieve rivalen van de Iraanse president Ahmadinejad hebben bij de verkiezingen in het land meer dan tweederde van het aantal parlementszetels veroverd. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen, meldt persbureau Reuters. Dinsdag worden de definitieve uitslagen verwacht. Zo’n negentig procent van de stemmen zou nu zijn geteld.

Gisteren werd al duidelijk dat de politieke opponenten van Ahmadinejad, die loyaal zijn aan de lijn van ayatollah Ali Khamenei, aan de leiding gingen. De president kan daardoor de komende achttien maanden die zijn tweede termijn nog telt meer oppositie verwachten vanuit het parlement. Verwacht wordt dat bij de volgende presidentsverkiezingen in 2013 een kandidaat uit het kamp-Ahmadinejad tegenover een kandidaat van het kamp-Khamenei komt te staan. Ahmadinejad zelf heeft er dan twee termijnen en moet terugtreden.

Verkiezingsstrijd is strijd tussen de twee belangrijkste conservatieve kampen

De parlementsverkiezingen in Iran waren dit jaar een strijd tussen twee kampen van regeringsgezinde conservatieven. De echte oppositie, waaronder de Groene Beweging die in 2009 massale betogingen tegen het regime wist te organiseren, was uitgesloten van deelname of koos ervoor niet deel te nemen.

De uitslag van de verkiezingen stond eigenlijk bij voorbaat vast en de daarmee neemt de invloed van het volk af, schreef onze correspondent in Teheran Thomas Erdbrink vrijdag in NRC Handelsblad:

“De winnaars van de verkiezingen voor de 290 zetels van de Majlis zijn al bepaald. Dat zijn de vertegenwoordigers van God op aarde, opperste leider ayatollah Ali Khamenei en de andere shi’itische geestelijken die het politieke leven hier bepalen. Verrassingen zijn zoveel mogelijk uitgesloten. Hervormingsgezinde politici zitten in de gevangenis sinds de zuivering die volgde op de betwiste presidentsverkiezing in 2009, en veel anderen zijn van deelneming uitgesloten. De kandidaten zijn allemaal geselecteerd door de Raad van hoeders van de grondwet, zes geestelijken en zes juristen die zijn aangesteld door de opperste leider en het parlement.”