Politiebonden maken zich op voor acties, ultimatum loopt morgen af

De bondenoverwegen om te stoppen met het uitschrijven van bekeuringen voor lichte overtredingen. Foto NRC / Rien Zilvold

De politiebonden overwegen alle acties die door hun leden worden aangedragen. Dat heeft voorzitter van vakbond ACP Gerrit van de Kamp aan persbureau Novum laten weten. Morgen verloopt op het middaguur het ultimatum van de drie bonden.

Als Opstelten niet ingaat op de cao-eisen die ze gesteld hebben, gaan de acties van de drie gezamenlijke bonden maandag van start. De bonden kondigden vorige week aan in de regio’s Utrecht, Gooi en Vechtstreek en Flevoland te stoppen met het uitschrijven van bekeuringen voor lichte overtredingen, zoals het fietsen zonder licht. Ook suggesties ten aanzien van de politie-inzet bij sportwedstrijden en andere evenementen worden serieus bekeken. Van de Kamp:

“Verder wil ik er niet al te veel over mogelijke acties zeggen. Het wordt een kwestie van lange adem en veel creativiteit.”

Opstelten vreest acties niet

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft het ultimatum van ACP, NPB en VMHP gekregen nadat de onderhandelingen woensdagavond waren vastgelopen. De bewindsman vreest de aangekondigde acties van agenten niet, zo zei hij vrijdag. “Ik ga ervan uit dat het middel niet wordt ingezet.” Opstelten hoopt voor morgenmiddag een akkoord te hebben gesloten.

De acties gaan ook door als een bod van Opstelten niet op tijd beoordeeld kan worden, aldus Van de Kamp:

“Als de minister om vijf voor twaalf met een bod komt, dan kunnen we dat niet binnen vijf minuten bekeken hebben.”

De grootste struikelblokken zijn een salarisverhoging en de mogelijkheid voor politiepersoneel om met vroegpensioen te gaan.

    • Lex Boon