Poetin claimt overwinning - duizenden mensen ‘feesten’

Poetin tijdens zijn overwinningsspeech, vlak buiten het Kremlin. Foto Reuters / Denis Sinyakov

In een toespraak voor duizenden aanhangers heeft de Russische premier Vladimir Poetin de overwinning bij de presidentsverkiezingen geclaimd. Meteen na het sluiten van de stembussen werd duidelijk dat Poetin op 58 tot 59 procent van de stemmen heeft gekregen. De oppositie en waarnemers spreken van grootschalige fraude.

In zijn speech, vlakbij het Kremlin in het centrum van Moskou, bedankte een betraande Poetin zijn aanhangers voor de steun.

“Ik heb jullie beloofd dat we zouden winnen. We hebben gewonnen. Leve Rusland!” - Vladimir Poetin

‘Poetin kon zich niet beheersen’

Onze correspondent Michel Krielaars, die aanwezig was op het plein, verbaasde zich er vooral over dat Poetin zich niet kon beheersen. Krielaars:

“Dat Poetin moest huilen was fascinerend. Zijn eyeliner liep zelfs uit. Je verwacht dat een leider zich kan beheersen en daar als een overwinnaar zou staan en niet als een cry baby. Er kwam ook een enorme agressie uit die zich vooral richtte tegen de oppositie. Het is een teken dat Poetin onder enorme stress heeft gestaan. Op het platteland heeft hij heel veel stemmen verloren, iets wat hij heeft goed kunnen maken met de enorme fraude in de voorsteden van Moskou.”

Bekijk de tranen van Poetin
http://www.youtube.com/watch?v=6kuxcJTB8Y4

‘Weinig enthousiasme bij aanhangers’

Het is onduidelijk hoeveel aanwezigen op het plein echt feest vieren. Veel deelnemers zouden zijn gedwongen om aanwezig te zijn. Krielaars:

“Een groot deel van de aanhangers op het plein werden met bussen aangevoerd. Ik kon weinig enthousiasme bij de mensen ontdekken en de vaandels van de vakbonden lieten zien dat het allemaal georganiseerd was. Arbeiders van hele fabrieken zijn naar het plein gedirigeerd.”

De oppositie rekende al op onregelmatigheden tijdens de verkiezingen en maakt zich op voor een grootschalige demonstratie, die maandag in het centrum van Moskou moet plaatsvinden. De protesten die in december volgden op de volgens velen frauduleus verlopen parlementsverkiezingen waren de grootste sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Lees meer over de verkiezingen in Rusland op het blog van Michel Krielaars.

    • Lex Boon