Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Plasterk noemt verlaten euro illusie

Kandidaat PvdA-leider Ronald Plasterk te gast bij Eva Jinek op Zondag. Screenshot WNL

Het is een illusie om te denken dat Nederland nu nog uit de euro kan stappen en dat dit goed zou zijn voor de economie. Dat zei kandidaat-PvdA-leider Ronald Plasterk in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Hij reageerde op het onderzoek dat de PVV heeft laten uitvoeren naar de kosten van de herinvoering van de gulden die in 2002 werd afgeschaft. Uit onderzoek van het Londense onderzoeksbureau Lombard Street Research (LSR) blijkt dat het verlaten van de eurozone binnen twee jaar is terug te verdienen, zei PVV-leider Geert Wilders gisteren.

De voordelen zouden neerkomen op achthonderd euro per persoon per jaar, maar de nadelen worden door de eurocrisis op 2700 euro becijferd. Plasterk wees erop dat LSR bekend staat als een fel criticus van de euro, zo schrijft persbureau Novum. “Het is misschien niet een helemaal onbevangen onderzoek.”

Plasterk, voormalig minister van Wetenschap, zette vraagtekens bij de werkwijze van de onderzoekers. “Je moet als wetenschapper niet zeggen: we gaan dit bewijzen. Je moet juist willen weten hoe iets zit.”

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.