Obama waarschuwt voor “loze woorden” over oorlog Iran

De Amerikaanse president Obama vlak voor zijn speech op de AIPAC-conferentie. Foto AP / Cliff Owen

Barack Obama heeft vandaag gewaarschuwd voor de oorlogstaal tegen Iran. De “loze woorden” werken volgens de Amerikaanse president contraproductief. Wel heraalde Obama dat de Verenigde Staten niet zullen aarzelen om Iran aan te vallen om te voorkomen dat het land een kernwapen bouwt.

Obama deed de uitspraken op een conferentie van de pro-Israël-lobby AIPAC. Hij benadrukte opnieuw dat de huidige internationale sancties tegen Iran effect hebben. Speculaties over een Israelische aanval op Iran kan volgens Obama contraproductief werken. Obama:

“Ik wil iedereen vragen dat om de gewichtigheid van deze zaken niet te vergeten: de belangen voor Israel, voor Amerika en voor de wereld. Er zijn nu al teveel loze woorden over oorlog.”

Door de oorlogstaal tegen Iran wordt volgens Obama de prijs van Iraanse olie omhoog gedreven. Iets waar Teheran van profiteert.

Obama en Netanyahu ontmoeten elkaar maandag

Maandag ontmoet Netanyahu de Amerikaanse president Barack Obama in Washington om te praten over de uiteenlopende meningen van Israël en de Verenigde Staten over een mogelijk Israëlische aanval op Iraanse nucleaire installaties. De Iraanse minister van Defensie waarschuwde vorige week dat een aanval van Israël het einde zal betekenen van “het zionistische regime” Het was de meest dreigende Iraanse waarschuwing aan het adres van Israël tot nu toe.

In een interview in The Atlantic liet Obama vrijdag weten dat “alle opties” nog steeds “op tafel” liggen om in te grijpen in de nucleaire ambities van Teheran. De Amerikaanse president benadrukte dat de allerlaatste optie de “militaire” was en dat hij in deze zaak “niet bluft”.

Dispuut over verrijking uranium

De kern van het dispuut tussen Iran en het Westen over het atoomprogramma van de islamitische republiek ligt in de verrijking van uranium. De technologie kan gebruikt worden om brandstof voor kerncentrales te produceren, maar ook voor de productie van kernwapens. Iran beweert dat de verrijking slechts dient voor de opwekking van energie en de productie van medische isotopen, terwijl het Westen vreest dat Iran in het geheim aan een kernbom werkt.