Marktplaats staat vol met ‘unieke’ Apple-shirts

Het zal weinig mensen zijn ontgaan. Ondersteund door een hoop media-aandacht opende Apple gisteren een nieuwe winkel in Amsterdam. Al uren voor openingstijd verzamelden honderden mensen zich voor het pand om als eerste naar binnen te mogen en één van de 4500 gratis t-shirts te krijgen. T-shirts die nu massaal op Marktplaats worden aangeboden.

Het zal weinig mensen zijn ontgaan. Ondersteund door een hoop media-aandacht opende computer- en mediabedrijf Apple gisteren een nieuwe winkel in Amsterdam. Al uren voor openingstijd verzamelden honderden mensen zich voor het pand om als eerste naar binnen te mogen en één van de 4500 gratis t-shirts van het merk te krijgen. T-shirts die nu massaal op Marktplaats worden aangeboden.

Voor zo’n 50 euro bent u op dit moment virtueel eigenaar van dit “unieke shirt” in “beperkte oplage” in de “originele verpakking” waarbij het “Apple zegeltje niet is verbroken“. En met als extraatje een bezoekersgids. Virtueel eigenaar, want op de verschillende shirts die online staan wordt nog steeds flink geboden.

Maar waarom verkopen mensen hun shirt? Verkoper Peter Diertens vindt het zelf ook “opmerkelijk en bijzonder merkwaardig” dat er zoveel op wordt geboden.

“Wij zijn er gisteren naartoe gereden met het gezin. We wonen in de buurt en hadden wel zin in een uitje. Veel stelde het niet voor. Hoewel het wel druk was stonden we maar zo’n tien minuten in de rij. En waren na tien minuten weer weg, zo’n trap is ook maar een trap. Ik zag op Marktplaats dat veel shirts werden aangeboden en dat leek mij ook een goed plan. Zo hebben we het parkeergeld er weer uit en voor de kinderen is het serieus zakgeld.”

Isabelle Tollenaar verkoopt haar shirt omdat ze er niks aan heeft.

“Ik was toevallig in Amsterdam. Zo vaak kom ik er niet en er was al de hele week heisa over die Apple-winkel, dus ik wilde toch even kijken. Aan het shirtje dat ik kreeg heb ik niks. Wat moet ik er nu mee, misschien kan ik het nog als slaapshirtje gebruiken maar ik zag op Marktplaats dat er flink op geboden wordt. Ik zit op 45 euro en dat vindt ik eigenlijk al meer dan genoeg. Maar het is wat de gek ervoor geeft.”

Volgens Diertens is dan ook sprake van “totale idioterie”. En zo uniek zijn de shirts volgens hem ook niet. Diertens:

“Er wordt gillend tegen elkaar opgeboden. Er zijn duizenden van deze t-shirts uitgedeeld en het is nog eens van slechte kwaliteit ook. Ik heb hier een t-shirt liggen uit 1994 van een software-product van de fabrikant Quark dat nooit verschenen is. En een t-shirt van Apple die verscheen toen de film Independence Day uitkwam, en waarop de aliens worden bestreden met een powerbook. Daar zijn er twintig van gemaakt. Dat zijn pas collectors items.”

Bekijk hier een reportage over de Apple-gekte gisteren.