Klassieke slagroomtaart van Cees Holtkamp

Een slagroomtaart is een klassiek Hollands banketbakkersproduct. Zoet, vol en fruitig tegelijk, een soort gestold verjaardagsgevoel. Pâtissier Cees Holtkamp maakt deze klassieker uit zijn standaardwerk ‘De banketbakker’ samen met zijn kleindochter Stella. Zijn presentatie is tegelijk een inleiding tot een aantal bakkersgeheimen als het kapselbeslag en de samenstelling van rumtrempeersiroop. Het recept van de slagroomtaart

Een slagroomtaart is een klassiek Hollands banketbakkersproduct. Zoet, vol en fruitig tegelijk, een soort gestold verjaardagsgevoel. Pâtissier Cees Holtkamp maakt deze klassieker uit zijn standaardwerk ‘De banketbakker’ samen met zijn kleindochter Stella. Zijn presentatie is tegelijk een inleiding tot een aantal bakkersgeheimen als het kapselbeslag en de samenstelling van rumtrempeersiroop.


Het recept van de slagroomtaart
Kapsel
4 eieren
mespunt zout
100 gram kristalsuiker
5 gram geraspte citroenschil
90 gram bloem
10 gram maïzena
Verwarm de oven voor op 180 graden
Klop de eieren met het zout, de suiker en de geraspte citrroenschil au bain-marie luchtig op
Zeef de bloem en de maïzena en spatel dit erdoor
Vet een taartvorm van 25 cm diameter en 5 cm hoog in met boter en giet het beslag in de vorm.
Bak het kapsel 25 minuten in de voorverwarmde oven

De taart:
Kapsel
500 gram slagroom
50 gram fijne tafelsuiker
150 gram abrikozenmoes of -jam
vers fruit

Snij het afgekoelde kapsel horizontaal in drie plakken. Klop de slagroom stijf met de suiker. Bestrijk de onderste cakelaag met een dikke laag slagroom. Verdeel hier vers fruit naar keuze over. Leg hier nog een laag kapsel over en bestrijk die met abrikozenmoes. Leg hier de laatste laag kapsel bovenop. Bestrijk de taart rondom met slagroom. Spuit tot slot wat rozetten slagroom op de taart en versier hem met vers fruit.