‘Ik gok op 70 procent voor Poetin en matten op straat - vanavond al’

An elderly woman casts her ballot in a mobile ballot box brought to her home in Russia's southern city of Krasnodar, March 4, 2012. Vladimir Putin sought a convincing victory in Russia's presidential election on Sunday to strengthen his hand in dealing with the biggest opposition protests since he rose to power 12 years ago. Critics question the legitimacy of a vote they say is skewed to help the former KGB spy return to the Kremlin after four years as prime minister, and are threatening to step up protests that began after a disputed parliamentary poll in December. Reuters/Sergei Karpov (RUSSIA - Tags: POLITICS ELECTIONS) Een Russische vrouw brengt thuis haar stem uit in een mobiele stembus in de zuidelijke stad Krasnodar. Foto Reuters / Sergei Karpov

Busjes met nepkiezers, afgesloten telefoons van onafhankelijke waarnemers en kapotte webcams. Het kamp-Poetin stelt vandaag alles in het werk om de verkiezingsuitslag naar hun hand te zetten.

Dat Poetin de presidentsverkiezingen gaat winnen is duidelijk. Maar of hij daar maar één ronde voor nodig heeft is de vraag.

Onze correspondent in Moskou, Michel Krielaars, was vandaag in de Noord-Moskouse wijk Strogino:

“In dit stadsdeel werd er bij de parlementsverkiezingen in december vorig jaar al ontzettend gefraudeerd. En nu was het weer raak. Er stonden zesduizend kiezers geregistreerd die er helemaal niet wonen. Ook heb ik zogenaamde carrousels gezien: rondrijdende busjes met groepen nepkiezers die op meerdere stembureaus hun stem uitbrengen. Volgens de verkiezingscommissie komt deze manier van stemmen nu nog meer voor.”

De Russische cosmonauten Anatoly Ivanishin (L), Oleg Kononenko (M) en Anton Shkaplerov brengen hun stem uit vanuit een internationaal ruimtestation. Foto Reuters / Sergei Remezov

De Russische cosmonauten Anatoly Ivanishin (L), Oleg Kononenko (M) en Anton Shkaplerov brengen hun stem uit vanuit een internationaal ruimtestation. Foto Reuters / Sergei RemezovDe Russische cosmonauten Anatoly Ivanishin (L), Oleg Kononenko (M) en Anton Shkaplerov brengen hun stem uit vanuit een internationaal ruimtestation. Foto Reuters / Sergei Remezov

Kadyrov, president van Tsjetsjenië, doet een vreugdedansje in het stemlokaal:

Fraudefilmpjes gaan de wereld over

Op een stembureau in Vladivostok kan een man wel erg veel stemmen uitbrengen:

Krielaars:

“Het Kremlin zal de waarachtigheid van dit soort filmpjes ontkrachten. Dan zeggen ze dat de filmpjes vervalst zijn met behulp van Amerikaanse inlichtingendiensten. Ze ontkennen het gewoon allemaal.

“Onafhankelijke peilingen geven aan dat bij eerlijke verkiezingen Poetin zo’n veertig procent zou halen. Maar het Kremlin mikt op 70 procent in de eerste ronde om zijn gezag te versterken. De berichten over fraude stromen binnen. Enkele duizenden webcams zijn kapot. De politie heeft een waarnemingscentrum gesloten. Ook kunnen onafhankelijke waarnemers niet meer bellen, omdat hun telefoons worden afgesloten.”

Protestactie tegen Poetin - tekst op de borsten: ik steel voor Poetin

De vrouwen van actiegroep FEMEN protesteerden in het stembureau waar ook Poetin zijn stem uitbracht. Foto Reuters / Denis Sinyakov

De vrouwen van actiegroep FEMEN protesteerden in het stembureau waar ook Poetin zijn stem uitbracht. Foto Reuters / Denis Sinyakov De vrouwen van actiegroep FEMEN protesteerden in het stembureau waar ook Poetin zijn stem uitbracht. Foto Reuters / Denis Sinyakov

http://youtu.be/k9-TSx-c_1o

‘Dat wordt matten vanavond’

Twitter avatar Krielaars Michel Krielaars Ik gok op 70 procent voor Poetin en matten op straat - vanavond al.

Krielaars:

“Er worden straks gigantische pro-Poetindemonstraties gehouden. Ik verwacht vele tienduizenden mensen. De oppositie heeft officieel toestemming om pas morgen te demonstreren, met max 10.000 man. De vorige keer waren dat er meer dan 100.000, dus dat zal nu ook wel weer zo zijn. En ik verwacht dat door de woede over alle fraudeberichten het vanavond al los gaat. Oppositieleider Navalny heeft zijn kamp opgeslagen in club Masterskaja, op 50 meter afstand van het feestterrein van Poetin.”