Doden en gewonden bij treinongeluk in Polen

Polish emergency services evacuate the site of a train crash near the town of Szczechociny March 4, 2012. At least 14 people were killed when two passenger trains collided head-on in southern Poland late on Saturday in one of the country's worst train crashes in more than 20 years. REUTERS/Michal Legierski /EDYTOR.net (POLAND - Tags: DISASTER TRANSPORT) POLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN POLAND
Polish emergency services evacuate the site of a train crash near the town of Szczechociny March 4, 2012. At least 14 people were killed when two passenger trains collided head-on in southern Poland late on Saturday in one of the country's worst train crashes in more than 20 years. REUTERS/Michal Legierski /EDYTOR.net (POLAND - Tags: DISASTER TRANSPORT) POLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN POLAND Poolse reddingswerkers aan het werk om de slachtoffers van de treinbotsing in veiligheid te brengen, nabij Szczechociny. Foto Reuters / Michal Legierski

Bij een frontale treinbotsing in het zuiden van Polen zijn gisteravond zeker vijftien doden en 54 gewonden gevallen. Veertig van hen zijn er slecht aan toe, zo meldt persbureau AP. Het is volgens minister van Transport Slawomir Nowak een van de ergste treinrampen van de afgelopen jaren. Bij de reddingsoperatie zijn tientallen hulpverleners en helikopters ingezet.

De treinen reden op hetzelfde spoor tussen Warschau en Kraków, maar in tegenovergestelde richting, zei bestuurslid van het spoorbedrijf PKP Andrzej Pawlowski op de nieuwszender TVN24. De trein richting Kraków had niet op het spoor moeten zijn.

Het is niet duidelijk hoe de trein op het spoor richting het zuiden terecht is gekomen. Er werd bij het kleine plaatsje Szcekociny wel aan het spoor gewerkt. Poolse media zonden beelden uit van ontspoorde vervormde witte en groene treinwagons. Minister Nowak en premier Donald Tusk zijn ter plaatse gegaan.

    • Marije Willems