Ajax verslaat Roda, Feyenoord langs Groningen, Utrecht en NEC gelijk

In de Eredivisie heeft Ajax in eigen huis met 4-1 van Roda gewonnen. In Rotterdam boekte Feyenoord een moeizame zegen tegen FC Groningen: 1-0. Utrecht en NEC kwamen in de Galgenwaard niet tot scoren.

Ajax klopt Roda JC na knappe inhaalrace

In de Arena versloeg Ajax vandaag na een na een knappe inhaalrace Roda JC met 4-1. Invaller Lorenzo Ebicilio, die de geblesseerde Sulejmani kwam vervangen, maakte met drie goals zijn fout goed die leidde tot de openingstreffer van Sanharib Malki namens Roda. Vurnon Anita scoorde het andere doelpunt voor Ajax.

Roda haalde niet vaak een goed resultaat in de Arena en trainer Harm van Veldhoven had zijn tactiek daarop ook aangepast. De ploeg uit Kerkrade trok zich terug en wachtte tot Ajax een fout zou maken, meldt persbureau Novum. En fouten maken deden de Amsterdammers, bij wie Theo Janssen en André Ooijer weer eens in de basis stonden, in de eerste helft in ruime mate.

Een grote fout van Ebicilio, die de geblesseerde Miralem Sulejmani al na een halfuur moest komen vervangen, leidde de openingstreffer van Roda JC in. Ebicilio leed onnozel balverlies, Roda counterde en spits Malki rondde in de 40e minuut feilloos af.

Na rust viel Ajax met man en macht aan tegen de ‘handbalverdediging’ van Roda, maar het bleef aanvankelijk slechts bij goede bedoelingen van de Amsterdammers en een slechte uitvoering. Totdat Ebicilio de geest kreeg. Met een uithaal van twintig meter schoot hij keihard de bal tegen de touwen en maakte zijn fout uit de eerste helft weer wat goed.

Het doelpunt van Ebicilio werkte inspirerend op de thuisclub, die op jacht ging naar meer. Anita zette Ajax in de 77e minuut voor het eerst op voorsprong, toen hij toesloeg in de rebound nadat een inzet van Christian Eriksen gekeerd was. Die klap kwam Roda al niet meer te boven, gewend als de bezoekers waren om vooral aanvallen van Ajax tegen te houden en niet zelf ten strijde te trekken.

Maar Ebicilio was nog niet klaar met het goedmaken van zijn slippertje. In de 89e en 93e minuut trof hij opnieuw doel. Daarmee kreeg Ajax iets teveel na een moeilijke wedstrijd.

Clasie schenkt Feyenoord nipte zege op Groningen

Na twee wedstrijden zonder zegen wist Feyenoord vanmiddag weer eens te winnen. De Rotterdammers zegevierden in eigen stadion moeizaam met 1-0 over FC Groningen. Jordy Clasie maakte een minuut voor de rust de enige treffer van de wedstrijd. Groningen eindigde het duel met tien man, na tweemaal geel voor verdediger Johan Kappelhof.

Feyenoord speelde met de van een schorsing teruggekeerde John Guidetti in de basis een uitstekende eerste helft. De bezoekers uit Groningen werden teruggedrongen en moesten diverse malen gevaar voor het eigen doel toestaan. Doelman Luciano stond echter tweemaal zijn mannetje op inzetten van Guidetti.

De grootste kans was echter voor Clasie. De kleine middenvelder kreeg de bal op een presenteerblaadje in het vijfmetergebied, maar schoof de bal naast het Groningen-doel. Een minuut voor de rust nam Clasie revanche voor zijn misser, opvallend genoeg uit een veel moeilijkere kans. De Haarlemmer bleef na een solo knap op de been en schoot droog raak.

Zo goed als Feyenoord de eerste helft speelde, zo moeizaam verging het de ploeg van Ronald Koeman na rust. Groningen, dat zich aanvankelijk beperkte tot verdedigen, rook plotseling bloed. De Noorderlingen kregen ook een prima kans op de gelijkmaker. Leandro Bacuna trof echter de paal.

Pas nadat Kappelhof met tweemaal ging van het veld werd gestuurd, daalde de hartslag van de Feyenoord-supporters weer. Ondanks de zege blijft hun ploeg op de zesde plaats in de Eredivisie. De achterstand op koploper AZ bedraagt vijf punten. FC Groningen blijft achtste.

Gelijkspel Utrecht en NEC

FC Utrecht en NEC bleven in De Galgenwaard steken op 0-0. Door dat resultaat handhaven beide ploegen zich in de middenmoot. NEC verzamelde 28 punten uit 25 wedstrijden, eentje meer dan Utrecht.

Eerder vandaag won Vitesse met 2-0 van De Graafschap. Op dit moment wordt de topper tussen PSV en FC Twente gespeeld.