Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Wilders: herinvoeren gulden voordeliger dan handhaven euro

Foto Reuters / /Mal Langsdon

Het herinvoeren van de gulden is goedkoper dan doorgaan met de euro. Dat is volgens PVV-leider Geert Wilders de uitkomst van het onderzoek dat de partij liet uitvoeren naar de kosten van herinvoering van de munt die in 2002 werd afgeschaft.

Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door het Londense onderzoeksbureau Lombard Street Research (LSR), zou blijken dat de euro Nederland veel meer heeft gekost dan opgeleverd. Wilders zegt vanochtend in De Telegraaf dat de voordelen van de euro per persoon uitkomen op achthonderd euro per jaar. De nadelen zouden per persoon echter neerkomen op een bedrag van 2700 euro per jaar, door minder economische groei en ondermaatse consumptie door de eurocrisis.

Volgens Wilders blijkt uit het onderzoek bovendien dat blijvende deelname aan de euro minstens 127 miljard gaat kosten. Wilders wilde in de krant niet zeggen wat het kost als Nederland uit de eurozone stapt. Wel zouden die kosten volgens de onderzoekers binnen twee jaar zijn terugverdiend.

Wilders wil bevolking in referendum over toekomst euro laten beslissen

De PVV-leider vindt dat de uitkomsten van het onderzoek aanleiding zijn voor een referendum. “Laat de Nederlandse burgers kiezen of ze die prachtige gulden terugwillen in plaats van doormodderen met de euro”, aldus Wilders.

Wilders kondigde in november aan dat hij wilde weten wat het kost om de gulden weer in te voeren. Hij liet toen weten een ‘gerenommeerd’ internationaal onderzoeksbureau te hebben ingehuurd. Onderzoeksbureau LSR heeft een goede reputatie, maar staat wel bekend als kritisch ten aanzien van de euro. De complete onderzoeksresultaten worden komende maandag gepresenteerd in Den Haag.