Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

VS: Koranverbranding vergissing, Afghanen beweren anders

De Koranverbranding op de Amerikaanse militaire basis Bagram leidde de laatste weken tot grootschalige onrust in Afghanistan. Foto AP / Rahmat Gul

De Amerikaanse militairen die onlangs op een militaire basis in Afghanistan verschillende Korans verbrandden hebben dat niet met opzet gedaan. Dat zou blijken uit een Afghaans-Amerikaans onderzoek. Een belangrijke Afghaanse religieuze leider beweert echter dat er wel sprake van opzet was.

Dat er bij de Koranverbrandingen geen opzet in het spel zou zijn geweest, vertelde een westerse functionaris vanochtend aan persbureau AP. De functionaris zegt op de hoogte te zijn van de resultaten van een onderzoek dat hoge Afghaanse en Amerikaanse militaire functionarissen naar de gebeurtenissen hebben gedaan. Zij zouden tot de conclusie zijn gekomen dat de Amerikaanse militairen fouten hebben gemaakt, maar dat zij niet de intentie hadden om de Korans en andere islamitische religieuze geschriften te verbranden.

‘Disciplinair onderzoek naar vijf betrokken Amerikaanse militairen’

Bij de beruchte Koranverbrandingen, die in heel Afghanistan tot grootschalige en dodelijke anti-Amerikaanse protesten en aanvallen hebben geleid, zouden vijf Amerikaanse soldaten betrokken zijn geweest. De westerse functionaris stelt tegenover AP dat er een disciplinair onderzoek naar de militairen wordt uitgevoerd. Het is onduidelijk welke gevolgen de uitkomsten van dat onderzoek voor de militairen kunnen hebben. President Obama heeft naar aanleiding van het incident eerder al zijn excuses aan de Afghaanse bevolking gemaakt.

De resultaten van het Afghaans-Amerikaanse onderzoek werden vandaag opvallend genoeg direct tegengesproken door een belangrijke Afghaanse religieuze leider. Maulvi Khaliq Dad, die door president Karzai is gevraagd een eigen onderzoek te doen naar de gebeurtenissen, zei vanochtend volgens AP dat uit zijn onderzoek blijkt dat de verbranding van de Korans wel degelijk met opzet is gebeurd. De boeken zouden speciaal uit de bibliotheek op de militaire basis Bagram zijn gehaald om verbrand te worden, aldus Dad.

Dertig Afghanen, zes Amerikanen gedood bij rellen en incidenten

De Koranverbrandingen leidden de afgelopen weken tot rellen en betogingen die het leven hebben gekost aan meer dan dertig Afghanen. Ook kwamen zes Amerikaanse soldaten om het leven bij aanvallen door Afghaanse agenten of als soldaat verklede militanten. De afgelopen week lijkt de onrust in Afghanistan over het incident echter weer wat afgenomen.