Utrechtse homo na verhuizing weer gepest, door dezelfde groep

Een Marokkaanse homo, die twee jaar geleden uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn werd weggepest door een groep Marokkaans-Nederlandse jongeren, is afgelopen zomer in de buurt van zijn nieuwe woning in het centrum van Utrecht door diezelfde groep opnieuw bedreigd en bespuugd.

De Marokkaanse man vertelt vandaag in deze krant voor het eerst zijn verhaal. Hij vindt dat politie en gemeente eerder en harder hadden moeten ingrijpen. De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) en de politie zeggen er „alles aan gedaan” te hebben om de Marokkaanse man te ondersteunen.

De politie zegt in totaal vijf meldingen van pesterijen te hebben geregistreerd van de man. De eerste melding stamt uit 2007.

Na de laatste aangifte – de man was toen al verhuisd – zijn drie jongens opgepakt op basis van camerabeelden, waarna een veroordeling volgde. Wolfsen: „De man heeft zich erg onbehaaglijk gevoeld in Leidsche Rijn. Dat vind ik heel erg. De politie had zeer graag ook daar resultaat geboekt.” De buurt waar de man eerst woonde ligt vlakbij de wijk waar het homostel Hans van Gemmert en Ton Daalhuizen woonden. Zij werden er weggepest door een groep Marokkaans-Nederlandse jongeren. Gemeente en politie gaven in die kwestie toe fouten te hebben gemaakt. Er was ook stevige kritiek in de Utrechtse gemeenteraad op het optreden van de burgemeester.

Fouten zijn er in deze zaak niet gemaakt, stelt Wolfsen: „De politie heeft er bovenop gezeten. Uiteindelijk hebben we drie jongens weten te arresteren. Met de man hebben we nog steeds contact.” De gemeente en de PvdA wisten al geruime tijd van de verhuizing. Gilbert Isabella, destijds {PvdA-fractievoorzitter en nu wethouder, bezocht hem enkele keren. Volgens VVD-raadslid Mark Dijk was het debat rond Hans en Ton vermoedelijk „heviger” verlopen als ook de andere partijen destijds van de verhuizing hadden geweten, maar zou de uitkomst niet anders zijn geweest.

Weggepest, verhuisd en wéér gepest: pagina 7