Uitgelicht zaterdag

Film

Welcome to Collinwood (Anthony en Joe Russo, 2002, VS/D). Kostelijk debuut is een film in een ouderwets genre waarin belhamels een kraak zetten. Met veel cinefilie, plezier, passie en ongebreideld talent gemaakt. Met George Clooney, William H. Macy en Luis Guzmán.SBS6, 14.15-15.55u.

The Haunted Mansion (Rob Minkoff, 2003, VS). Filmversie van uit 1969 daterende attractie in Disneyland. Makelaarsgezin raakt betrokken bij de verkoop van een spookhuis vol geesten. De vormgeving verwijst naar de gothic horror uit de jaren dertig. Met Eddie Murphy, Marsha Thomason en Terence Stamp. BBC 1, 15.00-16.20u.

Transformers (Michael Bay, 2007, VS). Sciencefictionfilm van spektakelregisseur Bay (Pearl Harbour, Armageddon). Verfilming van het Japanse speelgoed dat in de jaren tachtig een rage werd onder jongetjes. Producent Steven Spielberg en regisseur Michael Bay bliezen het speelgoed nieuw leven in met deze live-actionfilm over jongen (Shia LaBeouf) wiens eerste auto een Transformer blijkt te zijn die afkomstig is van een goedaardige planeet die in oorlog is met boosaardige robots.RTL5, 20.00-22.50u.

Fracture (Gregory Hoblit, 2007, VS/D). Onderhoudende thriller waarin briljante vliegtuigbouwkundige Anthony Hopkins zijn overspelige vrouw vermoordt en vervolgens een spelletje speelt met politie en justitie. RTL7, 20.00-22.15u.

Changing Lanes (Roger Michell, 2002, VS). Psycho-suspense drama over wraak en morele keuzes. Advocaat Ben Affleck en verzekeringsagent Samuel L. Jackson verprutsen door een autobotsing allebei een belangrijke afspraak. Genuanceerde karakterisering kenmerkt de film die uitloopt op een ouderwets oog om oog, tand om tand. SBS6, 23.35-01.35u.

L’ivresse du pouvoir (Claude Chabrol, 2006, F/D). Isabelle Huppert als onderzoeksrechter die een corruptiezaak moet oplossen, daarbij geducht wordt tegengewerkt en daar ook in haar privéleven de gevolgen van ondervindt. De film is gebaseerd op de Elf-affaire, het politieke schandaal in Frankrijk dat in 1994 aan het licht kwam. De oliemaatschappij zou destijds, deels met medeweten of zelfs op instigatie van regeringskringen, politici en zakenlui in binnen- en buitenland voor honderden miljoenen euro’s hebben omgekocht. Chabrol is venijnig op dreef in het blootleggen van de mores van de Franse bourgeoisie door middel van een spervuur van bitse dialogen. Canvas, 23.55-01.45u.

Informatief

Vranckx: Poetins jonge garde. Britse reportage over de Nasji, de jeugdbeweging rond Poetin. De leden houden er antiwesterse en racistische ideeën op na, terroriseren Poetins politieke tegenstanders en fungeren als knokploeg bij demonstraties tegen Poetin. De met de Hitlerjugend vergelijkbare beweging wordt ook financieel gesteund door de overheid. Canvas, 20.10-20.40u.

Jürgen Teller. Portret van fotograaf Jürgen Teller, bezig met een mode-opdracht met Helena Bonham Carter, met Vivienne Westwood in Afrikaanse achterbuurten, met model Lily Cole en de Amerikaanse magiër David Blaine. Arte, 22.55-23.40u.

Amusement

Meidengroepen. In de documentaire I’m in a girl group vertellen vrouwen die ooit in een meidengroep zaten hoe zij die periode hebben ervaren. Wordt na afloop om 23.20u gevolgd door TOTP2, met clips van optredens in BBC-studio’s van o.a. de Spice Girls, Supremes, Labelle, TLC en Pointer Sisters. BBC 2, 22.20-00.20u.