Tornado’s teisteren VS - dodental loopt op tot veertig

Krachtige tornado’s hebben gisteren een spoor van vernieling achtergelaten in het midden en zuiden van de Verenigde Staten. Door het noodweer kwamen zeker 27 mensen om het leven.

Tornado's richtten gisteren grote schade aan in de VS, zoals hier in het stadje Henryville in Indiana. Foto AP / Michael Clevenger

Krachtige tornado’s hebben gisteren een spoor van vernieling achtergelaten in het midden en zuiden van de Verenigde Staten. Door het noodweer kwamen zeker 27 mensen om het leven.

Het totale dodental van het noodweer, dat de VS nu al een week teistert, is opgelopen naar veertig. De slachtoffers van gisteren vielen vooral in het zuiden van Indiana, waar minstens dertien doden te betreuren waren, en in Kentucky, waar twaalf doden werden geteld. Ook in Ohio kwamen twee mensen te overlijden door het noodweer. De tornado’s trekken op dit moment verder richting het zuiden naar de staat Alabama.

Bekijk hieronder door persbureau AP vrijgegeven beelden van de verwoestingen in onder meer Indiana en Alabama:
http://www.youtube.com/watch?v=cNztwnGe7a0&list=UU52X5wxOL_s5yw0dQk7NtgA&index=1&feature=plcp

De tornado’s hebben complete huizen weggevaagd in de getroffen gebieden. Ook werden de daken van enkele warenhuizen afgeblazen en reed een van de weg geblazen schoolbus in Indiana een gebouw in. “Wij zijn geen partij voor Moeder Aarde op haar slechtst”, aldus de gouverneur van Indiana Mitch Daniels. Vanwege de verwachte tornado’s sloten scholen en bedrijven in het midden en zuiden van de VS gisteren uit voorzorg hun deuren.

De kracht van de stormen leek gisteravond laat wat af te nemen, maar weerkundige John Hart waarschuwde tegenover persbureau Reuters dat vanochtend vroeg lokale tijd nieuwe tornado’s de kop op kunnen steken. Naast de staten Indiana, Ohio, Kentucky en Alabama lopen ook Tennessee en Mississippi kans om getroffen te worden.