Sportweekend: wint PSV z’n tweede topper en wordt Klitschko verslagen?

Blijft PSV overeind tijdens de tweede competitietopper op rij of komt Twente langszij op de ranglijst? Foto AP

Het is me de competitie wel dit jaar: bijna elke week kent de eredivisie wel een topper. Dit weekend kruisen de nummers één en twee de degens: PSV thuis tegen FC Twente.

Het hoeft niet gezegd dat er voor de Eindhovenaren heel veel druk is. Thuis móet een titelfavoriet alles winnen, zeker gezien de ploeg van trainer Fred Rutten in uitduels niet vaak wint en behoorlijk labiel presteert.

FC Twente deed er in aanloop naar de topper van morgen dan ook alles aan om de druk bij PSV te leggen. “Zij moeten, wij willen graag”, dat soort werk. Maar de Tukkers komen bij verlies op zes punten van de Eindhovenaren te staan, zij het met een wedstrijd minder gespeeld, en dat is ook niet bepaald ideaal te noemen.

PSV-Twente werd vorig seizoen 0-1:

De statistieken spreken vóór PSV: in de eredivisie kwam Twente 45 keer eerder op bezoek en nam slechts driemaal de volle buit mee naar huis. Echter, de thuisploeg weet al jaren niet meer te winnen van Twente. In 2007 gebeurde dat voor het laatst dankzij twee treffers binnen een minuut van Jefferson Farfán, met Rutten op de Twentse bank:

Pakt PSV de winst, dan creëert het niet alleen een gaatje naar Twente toe, maar bouwt het ’t broodnodige zelfvertrouwen verder uit. Dat is geen overbodige luxe met wedstrijden tegen Heerenveen en Ajax voor de deur. Zet Twente een goed resultaat neer, dan is Steve McClaren er heel snel in geslaagd de afgeschreven Tukkers weer tot echte titelkandidaat om te bouwen.

Daar gaan we weer met Klitschko

Twee weken geleden liep het nog ordinair uit de hand na het wereldtitelgevecht tussen kampioen Vitali Klitschko en de Britse zwaargewicht Dereck Chisora. Laatstgenoemde is inmiddels levenslang geschorst en de WBC-heavyweight riem blijft bij de Oekraïense bokser. De wereldtitel van de andere vier voornaamste bonden - de WBA, IBF, WBO en IBO - zijn ook in de familie. Vitali’s jongere broer Wladimir zet ze vanavond allemaal op het spel.

In de Esprit Arena in Düsseldorf zitten 55.000 mensen klaar om Dr. Steelhammer het te zien opnemen tegen zijn uitdager Jean-Marc Mormeck. De 39-jarige Fransman (1.82 m) is vier jaar ouder dan Klitschko en een voormalig wereldkampioen in het cruisergewicht. Dat was de Brit David Haye ook, maar die maakte vorig jaar geen schijn van kans tegen de 1.98 meter lange Klitschko.

Vanavond vanaf 22.15 uur live op RTL7:

En dan verder nog….

Schaatsen in Heerenveen. De wereldbekerwedstrijd voor midden- en langeafstandrijders. Geen Sven Kramer daarbij overigens, hij spaart zich voor het WK afstanden dat over drie weken eveneens in Thialf verreden wordt.

Er wordt ook weer op de pedalen gestaan door de diverse profwielrenners. Parijs-Nice gaat morgen van start en deze etappekoers van een week was ooit een prooi voor Jan Jansen, Joop Zoetemelk, Gerrie Kneteman en Michael Boogerd. De laatste jaren kende de wedstrijd winnaars van kaliber als Davide Rebellin, Luis Léon Sánchez, Alberto Contador en Tony Martin.

En dan nog een hele hoop mooie affiches aan buitenlands voetbal. De hoogtepunten moeten worden Tottenham Hotspur tegen Manchester United, morgenmiddag, en vandaag al Liverpool dat Arsenal ontvangt. In Italië staat de Romeinse derby op de rol: het AS Roma van Maarten Stekelenburg en ‘het volk’ is in Stadio Olimpico gastheer voor het ‘elitaire’ Lazio. En dat belooft vuurwerk: