Russen begonnen aan stembusgang, maar de winnaar is al bekend

De laatste voorbereidingen op de verkiezingen in Olsha, nabij Smolensk. Foto AFP / Viktor Drachev

In Rusland zijn de eerste stembureaus geopend voor de presidentsverkiezingen. Morgenavond om 18.00 uur sluit de laatste waarna ’s nachts de uitslag wordt verwacht. Maar iedereen weet al dat Vladimir Poetin gaat winnen.

“Dat staat vast”, aldus correspondent Michel Krielaars van NRC. Volgens recente opiniepeilingen krijgt Poetin in de eerste ronde tweederde van de stemmen.

“Zijn overwinning wordt gegarandeerd door stembusfraude: als vanouds worden ambtenaren, leraren, postbodes, artsen en professoren onder dreiging van represailles aangezet om hun stem op hem uit te brengen. Ook zonder fraude kan Poetin het makkelijk redden, al zou hij dan misschien wel een tweede ronde nodig hebben gehad, omdat zijn populariteit in werkelijkheid minder groot is dan wordt voorgespiegeld.”

Een andere uitkomst is er simpelweg niet

Premier Poetin, al president tussen 2000 en 2008, zal partijgenoot Dmitri Medvedev aflossen. De presidentstermijn is voor deze gelegenheid opgerekt tot zes jaar. Hoewel het verzet tegen hem in steeds grotere mate wordt geuit sinds de frauduleus verlopen parlementsverkiezingen in december, stelt de concurrentie niet veel voor.

“Zij zijn eigenlijk een project van het Kremlin zelf, bedoeld om de indruk te wekken dat er in plaats van een reeds gelopen eenmansrace serieuze democratische verkiezingen plaatsvinden. Want in werkelijkheid hebben de overige presidentskandidaten geen enkele kans om op eigen houtje te winnen.

Twitter avatar Krielaars Michel Krielaars Strafrechtelijk onderzoek gestart tegen Golos - verkiezingwaarnemersorganisatie. Toeval dat het u gebeurt?

‘Helft van de kiesgerechtigden blijft thuis’

De stembussen in de regio Tsjoekotka zijn nu al geopend omdat Rusland in negen verschillende tijdzones is verdeeld. In de loop van de nacht gaan er meer open. In Kaliningrad gaan morgen aan het begin van de avond (Nederlandse tijd) de laatste bussen dicht.

Volgens onze correspondent is het treurig voor Rusland is dat er door Poetins verwoesting van democratische instituties, de kneveling van de media en het onderdrukken van normale oppositiepartijen op korte termijn geen alternatief bestaat. “Niet in de eigen gelederen en niet in het oppositiekamp, dat verdeeld en bij het volk onbekend is.”

En daarom, schreef Krielaars gisteren nog op zijn blog, neemt de helft van de 110 miljoen kiesgerechtigde Russen morgen niet eens de meoite te gaan stemmen. “Ze blijven gewoon thuis.”

Vandaag werd al geoefend met stemmen om de kans op fraude morgen zo klein mogelijk te houden: