Rode Kruis mag Homs weer niet in - ‘Situatie lijkt op Srebrenica’

Het Rode Kruis droeg vandaag de lichamen van de Homs omgekomen journalisten Rémi Ochlik en Marie Colvin vandaag over aan Franse diplomaten. Foto AFP

De Syrische autoriteiten hebben vandaag een konvooi van het Internationale Rode Kruis opnieuw de toegang tot Homs geweigerd. Volgens Reuters wordt nog wel onderhandeld met regeringstroepen onderhandeld om de medische hulp toch doorgang te verlenen.

Het Rode Kruis probeerden het belegerde Baba Amr-district van Homs binnen te gaan. De hulpverleners kwamen gisteren aan bij de op twee na grootste stad van Syrië die als epicentrum van de opstand tegen president Bashar al-Assad geldt.

Een dag eerder werd door de autoriteiten nog ‘groen licht’ gegeven voor de hulpverlening nadat opstandelingen Baba Amr hadden verlaten. Vanwege ‘veiligheidsredenen’ zou de toegang desondanks vandaag, net als gisteren, vooralsnog zijn geweigerd.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN eist toegang tot Homs voor het Rode Kruis:

Turkije vergelijkt Syrië en optreden internationale gemeenschap met Srebrenica

De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu heeft de toestand in Syrië vandaag vergeleken met die op de Balkan in de jaren negentig. Door gebrek aan internationale consensus ziet het bewind in Damascus zijn kans schoon om keihard op te treden tegen de oppositie, zei hij.

Davutoglu bestempelde het optreden van de Syrische regering als een ‘misdaad tegen de menselijkheid’.

“Geen regering, geen autoriteit, kan, onder geen enkele omstandigheid, een dergelijke totale afslachting van de eigen bevolking goedkeuren. De internationale gemeenschap moet haar stem verheffen. (…) De situatie in het veld lijkt op Sarajevo of Srebrenica. Die kant lijkt het op te gaan.”

De Italiaanse minister Terzi zei dat de diplomatieke druk op het regime moet worden opgevoerd. “Wij menen dat alle internationale instellingen dit moeten doen.” Terzi noemde de toestand in Baba Amr ‘barbaars’.