Rechtbank Kairo verwerpt zaak tegen Mickey-cartoon parlementslid

De bewuste afbeelding van de geïslamiseerde Mickey en Minnie Mouse.

In Kairo is door de rechtbank besloten dat er geen process wordt aangespannen tegen politiek leider Naguib Sawiris. De voorman van het liberale Egyptische Blok, goed voor bijna een tiende van de 498 zetels, publiceerde een cartoon van Mickey Mouse met baard en Minnie in nikab.

De in juli op Twitter verspreide cartoon schoot medeparlementsleden uit de hoek van ultraconservatieve moslims in het verkeerde keelgat. Sawiris, zelf een Christelijke telecom- en mediatycoon, pleit voor een seculier Egypte. Met de cartoon wilde hij de groeiende invloed van islamieten sinds de val van Hosni Mubarak parodiëren, meldt AP.

De Salafisten, bij de verkiezingen met hun Nour-partij goed voor 29 procent van de zetels, zagen er de humor echter niet van in wilden twee rechtszaken aanspannen tegen Sawiris. Maar daar zag de rechter in Kairo vandaag niets in en verwees de moslim-hardliners terug naar de aanklager. Eerder deze week onderging de eerste van de twee zaken hetzelfde lot.