Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

PvdA: vertreksom Vestia-directeur moet teruggehaald worden

De PvdA zal “het hele juridische arsenaal” uit de kast halen om de vertreksom die Vestia-directeur Erik Staal bij zijn vertrek heeft meegekregen terug te halen. Kamerlid Jacques Monasch noemde de vertreksom van 3,5 miljoen euro vanochtend op Radio 1 “schandalig en immoreel”.

Het nieuwbouwproject 'Zeemeeuw II' van Vestia in Den Haag. Foto NRC / Bas Czerwinski

De PvdA zal “het hele juridische arsenaal” uit de kast halen om de vertreksom die Vestia-directeur Erik Staal bij zijn vertrek heeft meegekregen terug te halen. Kamerlid Jacques Monasch noemde de vertreksom van 3,5 miljoen euro vanochtend op Radio 1 “schandalig en immoreel”.

Monasch gaat minister van Binnenlandse Zaken Spies dinsdag om opheldering over de kwestie vragen. “Hoe je het durft om eerst een corporatie aan de rand van de afgrond te brengen en er dan met 3 miljoen euro vandoor te gaan”, aldus het Kamerlid over Staal. Monasch wil Spies dinsdag ook bevragen over de gisteren aangekondigde huurverhoging bij Vestia. Die is volgens de corporatie nodig om uit de financiële problemen te komen, maar Monasch vindt dat de huurders niet de dupe mogen worden van de financiële nood van Vestia.

‘Niet eenvoudig om geld van Staal terug te vorderen’

Onze economieredacteur Eppo König, die de affaire rond Vestia voor NRC Handelsblad volgt, zegt dat van politici verwacht mag worden dat ze morele verontwaardiging over de hoge vertreksom delen, maar betwijfelt of het daadwerkelijk mogelijk is om het geld terug te halen:

“Ruim tien jaar geleden is het salaris van Staal, na de privatisering van Vestia, getoetst en toen werd geconcludeerd dat er geen grond was het salaris van Staal te verhogen, maar dat verlaging ook niet mogelijk was. Mogelijk worden de afspraken over zijn salaris en pensioenregeling nu opnieuw getoetst. Maar als alles goed arbeidsrechtelijk is vastgelegd, en Staal is zelf een fiscaal jurist, is het niet eenvoudig om het geld terug te vorderen.”

Afgelopen donderdag werd bekend dat Staal bij zijn vertrek bij de noodlijdende woningcorporatie miljoenen euro’s te hebben meegekregen. Volgens de raad van commissarissen van Vestia betrof het geen vertrekregeling, maar was het bedrag al gereserveerd voor “de afkoop van diverse eerdere aanspraken en ter dekking van het oorspronkelijke recht van de bestuurder op een eindloonregeling”. Meer informatie geeft de raad van commissarissen niet omdat de arbeidsvoorwaarden van Staal vertrouwelijk zijn.

Spies noemt regeling ongepast, donderdag Kamerdebat

Minister Spies noemde het salaris en de eindloonregeling van Staal “ongepast voor een woningcorporatie, ook gelet op de timing.” Donderdag debatteert de Kamer over de problematiek bij Vestia. De grootste woningcorporatie van Nederland (79.000 huurhuizen), raakte in problemen door voor miljarden aan renteverzekeringen (derivaten) met onderpandverplichting af te sluiten. Door een onvoorziene rentedaling heeft Vestia zeker 1,6 miljard euro moeten lenen voor tijdelijke bijstortingen.