Over de haag

Opstelten is nog blij

Eindelijk mocht Ivo Opstelten de ministerraad leiden. Premier Rutte en vicepremier Verhagen waren er niet, dus was de minister van Justitie, als nestor, aan de beurt. Rutte had vooraf gewaarschuwd: Ivo praat langzaam, dus het kan wel lang duren. Geen zorgen, zo bleek. De persconferentie na afloop duurde uitzonderlijk kort. Vragen over dreigende miljardenbezuinigingen wimpelde Opstelten met tevreden grijns af. Wel nam hij de tijd om te vertellen hoe leuk zijn voorzittersmoment was. Door de afwezigheid van Rutte en Verhagen had hij onbelemmerd uitzicht op de Hofvijver. Voor Nederlanders die zich grote zorgen maken over hun toekomstperspectieven is het misschien een geruststelling: Ivo is er ontspannen onder.

Portugezen, welkom

De SP is tegen de toestroom van arbeidsmigranten die de baantjes van Nederlandse werknemers inpikken. Maar bij de bouw van het nieuwe SP-hoofdkantoor zijn Portugezen ingeschakeld. Vreemd, vindt Fatma Koser Kaya (D66). SP’er Paul Ulenbelt probeert zich eruit te redden tijdens een debat over arbeidsmigratie: „Het zijn er maar vier! Ze zijn gespecialiseerd in natuursteen! Ze krijgen een fatsoenlijk loon! Het bedrijf werkt al tien jaar in Nederland!”. Maar Koser Kaya trapt er niet in: „Al zijn het er slechts vier, het blijven Portugezen.”

Knip voor de neus

Niet alleen ouders en leerlingen, ook leraren zijn dinsdag de dupe van de tweede onderwijsstaking dit jaar. Aldus Kamerlid Ton Elias (VVD), die spreekt van „stakingsdwang” nu diverse scholen besloten hebben de deuren te sluiten. „Scholen die hun werknemers verplichten om te staken en de leerlingen en hun ouders vervolgens aan hun lot overlaten, zijn geen knip voor de neus waard.” Grote kans dat de stakers dat laatste dinsdag ook over Elias zeggen.

RIP, lieve middenpartij

Na een dappere strijd hebben zij het leven gelaten. Ze worden bedankt voor tientallen jaren trouwe dienst en laten een enorme leegte achter in het parlementaire landschap. Met dat soort woorden neemt debatcentrum De Balie eind maart afscheid van het CDA en de PvdA. Willem Aantjes en Bram Peper halen herinneringen op en er is gelegenheid tot condoleance. Over koffie en cake heeft alleen niemand het gehad.

‘Over de haag’ is een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.