Land van horen zeggen

Adriaan van Dis met filmploeg op Nederlandse begraafplaats, Surabaya.
Adriaan van Dis met filmploeg op Nederlandse begraafplaats, Surabaya.

Van Dis in Indonesië Ned. 2, 20.25 - 21.15 uur

Zoon van een Brabantse moeder en een Nederlands-Indische vader die verknipt uit de oorlog kwam. Broer van drie bruine halfzusjes, van een Indische vader. Opgegroeid met Maleise woorden, waardoor hij nu Bahasa Indonesia kan oppikken. Auteur van romans over een repatriantengezin, pas gebundeld in De Indische boeken.

En toch is Indonesië voor Adriaan van Dis het land van horen zeggen. Of, in zijn raadselachtig-literaire omschrijving die de serie begeleidt: „Het land waar ik het meest nooit ben geweest”.

Vier jaar na de prachtige reeks Van Dis in Afrika reist Adriaan van Dis opnieuw door een land met een Nederlands verleden. Veel persoonlijker is deze reis. Hij draagt zijn familieverleden met zich mee, letterlijk met foto’s en brieven. Gebleven is de ideale gids: bescheiden, goed geïnformeerd, geïnteresseerd in de mensen die hij ontmoet, zonder haast. Van Dis koestert de pose van deftige meneer, maar laat zich masseren en zingt karaoke. Wie de witte reus met zijn zilveren koffer op de schouder langs Indonesische medepassagiers ziet manoeuvreren op het Pelni-schip, voelt zich meteen medereiziger.

Het streven om het Hollandse verleden te laten zien in het Indonesische heden komt in de eerste twee afleveringen, op de boot en in Surabaya, nog niet goed uit de verf. Daarvoor is Van Dis te veel geïnteresseerd in het gedeelde verleden en zwerft hij te graag over begraafplaatsen. Bezwaarlijk is dat niet. Dit wordt weer een prachtreeks.

Meer over de serie in OVT. Zondag, Radio 1, 10.05 - 11.00 uur.