Kort nieuws Economie

DNB: bezuinigen nu niet uitstellen

Amsterdam. De Nederlandsche Bank pleit voor het zo snel mogelijk terugbrengen van het Nederlandse begrotingstekort. Dat schreef de centrale bank vrijdag in een nieuwsbericht op de website. Snijden heeft volgens de bank maar een klein negatief effect op de economische groei. Donderdag maakte het Centraal Planbureau bekend dat het begrotingstekort van de overheid in 2013 bij ongewijzigd beleid oploopt naar 4,5 procent. Dat is hoger dan de drie procent die Europa toestaat. „De verleiding om nu niet in te grijpen moet worden weerstaan.” DNB waarschuwt voor een afstraffing door de financiële markten. Als het huishoudboekje niet op orde is, dreigt de rente waartegen geleend wordt op te lopen, wat een hogere schuld oplevert. (Novum)

Verkoop nieuwe auto’s opnieuw gedaald

Rotterdam. De verkoop van nieuwe auto’s in Nederland is de afgelopen maand opnieuw gedaald. In februari zijn er 44.129 nieuwe personenauto’s geregistreerd, 10 procent minder dan in dezelfde maand in 2011. Dat blijkt vrijdag gepubliceerde gegevens van de brancheorganisaties Bovag en RAI. De daling was in lijn met de verwachting. Beide organisaties verwachten dit jaar een totaal van 500.000 nieuwe auto’s, zo’n tien procent minder dan in 2011 toen er 555.920 nieuwe auto’s geregistreerd werden. In de eerste twee maanden van dit jaar werden in totaal 7,7 procent minder auto’s verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De beste verkochte merken in de afgelopen maand waren Ford, Volkswagen, Opel, Peugeot en Renault. (NRC)