kort nieuws Cultuur

Italiaanse zanger Lucio Dalla (68) overleden

ROME. De populaire Italiaanse zanger Lucio Dalla is donderdag overleden in Zwitserland. Hij was op tournee door Europa. Zijn management liet weten dat hij na zijn ontbijt waarschijnlijk een hartaanval heeft gekregen. Dalla was 68 jaar oud. De avond voor zijn dood trad hij nog op en leek hij in goede gezondheid. De muzikant en liedjesschrijver had een jazzachtergrond, maar zijn liedjes wisselden af tussen verschillende genres. Zijn combinatie van folk, pop, klassiek en opera was bij veel Italianen geliefd. Van zijn plaat Caruso werden wereldwijd negen miljoen exemplaren verkocht. Dalla schreef niet alleen zijn eigen liedjes, hij speelde ook klarinet, saxofoon en piano. Dalla had nog optredens gepland staan in Frankrijk, Duitsland en België. (Novum/AP)

Britse musea kopen miljoenenmeesterwerk

Londen. De National Gallery in Londen en de Schotse National Gallery hebben bijna 54 miljoen euro bijeengebracht voor de aankoop van een meesterwerk van de Renaissanceschilder Titiaan. Het schilderij Diana e Callisto hing al tweehonderd jaar in Groot-Brittannië, maar was al die tijd privébezit. De eigenaar, de hertog van Sutherland, bood het in 2008 te koop aan. Na dat nieuws zetten de twee musea een fondsenwervingsactie op touw. De aankoop betekent dat Diana e Callisto wordt herenigd met het schilderij Diana e Atteone, dat in 2009 door de musea werd gekocht. De twee werken maken onderdeel uit van een cyclus die Titiaan tussen 1556 en 1559 vervaardigde voor koning Filips II van Spanje. De meesterwerken zullen afwisselend in Londen en in Edinburgh worden tentoongesteld. (Novum/AP)

Archieven Vaticaan tentoongesteld

ROME. Het Vaticaan heeft honderd voorheen geheime documenten beschikbaar gesteld voor een tentoonstelling in de Musei Capitolini in Rome. Onder de tentoongestelde papieren bevinden zich niet eerder gepubliceerde documenten van het pontificaat gedurende de Tweede Wereldoorlog. Verder zijn er documenten te zien over het proces tegen Galileo Galilei, die werd beschuldigd van ketterij, alsook een brief aan paus Clemens XII waarin wordt gevraagd het huwelijk tussen koning Hendrik VIII en Catharina van Aragon nietig te verklaren. De weigering van de paus was een van de redenen voor de breuk tussen het Vaticaan en Engeland. (Novum/AP)

The Eagles beschuldigt Frank Ocean van stelen

Rotterdam. De Amerikaanse band The Eagles beschuldigt zanger Frank Ocean van diefstal. Hij heeft bij de muziek van het Eagles-nummer Hotel California een nieuwe tekst geschreven en het uitgebracht als een eigen liedje. Volgens Warner Music Group, die de rechten op Hotel California heeft, is dit niet legaal. Op Oceans mixtape Nostalgia, Ultra van vorig jaar staat het nummer American Wedding. „Hij heeft het hele nummer gebruikt, inclusief de melodie, en heeft alleen de tekst vervangen”, zei een woordvoerder van de band tegen het tijdschrift Rolling Stone. Volgens Ocean was het nummer een hommage aan de band en was het gratis te downloaden. Het is nog onduidelijk of de band hem officieel zal aanklagen. (Novum)