Kort nieuws Buitenland

Obama: ik bluf niet over Iran en Israël

Washington. De Amerikaanse president Barack Obama heeft Iran gedreigd met militair ingrijpen als het nucleair wapens bouwt, maar gaf tegelijkertijd aan Israël de boodschap dat het geen preventieve aanval moet uitvoeren. Obama deed dit in een interview vrijdag met het tijdschrift The Atlantic, drie dagen voor het staatsbezoek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. „Als president van de Verenigde Staten speel ik geen partijtje bluf”, zei Obama over het precaire internationale dossier. Hij lijkt Israël te willen steunen, maar wil ook een aanval op Iran voorkomen. Netanyahu, op bezoek in Canada, zei dat Israël het recht heeft zich te verdedigen. (Reuters)

Huiszoeking bij Duitse oud-president Wulff

Berlijn. De Duitse politie heeft vrijdag de woning doorzocht van oud-president Christian Wulff, die onlangs aftrad na verdenkingen van corruptie. Justitie in Hannover wilde niet zeggen of er bewijs was aangetroffen in de woning van Wulff in het nabijgelegen Grossburgwedel. Wulff raakte in opspraak toen hij mediaberichten tegen probeerde te houden dat hij als premier van de deelstaat Nedersaksen (2003-2010) dubieuze leningen had aangenomen van ondernemers. Het huis van de Duitse filmproducent David Groenewold in Berlijn werd gisteren ook doorzocht in verband met mogelijke omkoping van Wulff. (AP)

Kartels Latijns-Amerika gevaar voor democratie

Mexico-Stad. Drugskartels vormen een bedreiging voor de democratie in Latijns-Amerika, waarschuwde de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) vrijdag op een conferentie over internationale misdaad in Mexico-Stad. Kartels oefenen invloed uit op verkiezingen in de regio door politici te bedreigen en hun eigen kandidaten in de race te brengen, zei een vertegenwoordiger van de OAS. President Felipe Calderón van Mexico zei dat landen moeten samenwerken om de kartels te verslaan. Midden-Amerika is een van de meest gewelddadige gebieden ter wereld geworden. (BBC)