Kleine brand, geen commentaar

Wat gebeurde er vorig weekend met CDA-Europarlementariër Ria Oomen? Op de Poolse televisie zei ze maandag dat ze was bedreigd en dat dat „misschien iets te maken had” met haar felle kritiek op het PVV-meldpunt voor klachten over Midden- en Oost-Europeanen. Niet iedereen had dat leuk gevonden.

Het interview kwam na een thema-uitzending van het Poolse tv-station POLSAT over het PVV-meldpunt. Een Poolse Europarlementariër had tijdens de uitzending getwitterd over brandstichting bij het huis van een Nederlandse collega. POLSAT belde hem op en kwam door hem bij Ria Oomen terecht. Die zei dat ze er eigenlijk niets over wilde zeggen. De bedreiging was er geweest. Misschien was het meldpunt de reden. Dat was het.

Dorota Bawolek, de Brusselse correspondent van POLSAT, begon er donderdag over tijdens een persconferentie van premier Mark Rutte in Brussel. Rutte zei meteen dat hij „meer informatie” wilde. Hij had daarna een bijeenkomst met de Nederlandse Europarlementariërs. Ria Oomen was kritisch over de PVV-site en ze vond dat de regering daar inhoudelijk afstand van moest nemen. Pas later zag Rutte op Teletekst dat zíj het was die bedreigd was. En dat ze er liever geen aandacht voor wilde. Dus liet Rutte het verder maar zo, zegt zijn woordvoerder.

Mensen die wat feiten kennen, vertellen over een kleine brand bij Oomens huis. Er was aangebeld, maar er waren geen verdachten gezien. Een woordvoerder van de politie Limburg-Noord bevestigt dat er een melding binnenkwam die betrekking had op Ria Oomen. Er is onderzoek gedaan, maar er is tot nu toe niemand aangehouden.

Oomen houdt zich in het Europees Parlement vooral bezig met Turkije, dat kandidaat-lid is van de EU. Op het moment dat Dorota Bawolek tegen Rutte over de brandstichting begon, zat Oomen een paar verdiepingen lager en wilde niet gestoord worden. Er werd juist gestemd over een rapport dat ze had geschreven over Turkije, met scherpe kritiek op de beperking van burgerlijke vrijheden in Turkije.

Ook na die stemming wilde ze niets over de bedreiging zeggen.