‘Ik zie mezelf als een soort dominee’

Mijntje Lückerath is hoogleraar Corporate Governance aan de Nyenrode Business Universiteit. Ze publiceert jaarlijks de Female Board Index, een inventarisatie van het aantal vrouwen in de top van het Nederlandse bedrijfsleven.

Foto Evelyne Jacq

Female Board Index

„Ik heb even overwogen om te stoppen met de Female Board Index. Steeds associëren mensen mij met het onderwerp ‘vrouwen in de top’, terwijl diversiteit slechts een onderdeel is van goed ondernemingsbestuur. Liever benader ik het onderwerp als econoom. Waarom is het beter een meer diverse top te hebben voor een onderneming? De reden dat ik met de index doorga, is dat ik mezelf soms als een soort dominee zie. Een paar onderwerpen vind ik zo belangrijk, dat ik er stelling in blijf nemen. Ik heb ook een taak om jonge vrouwen te inspireren.”

Commissaris

„Toezichtfuncties bieden je de gelegenheid om een visie in praktijk te brengen. Verschillende achtergronden zijn ook onderdeel van diversiteit in de boardroom. Ik probeer dan echt onderwerpen op tafel te krijgen die in mijn onderzoek aan bod komen. Hoe geef je invulling aan goed ondernemingsbestuur? In de wetgeving wordt binnenkort een maximum aan het aantal toezichtfuncties gesteld. Maar uiteindelijk gaat het er om dat mensen zich voldoende inzetten voor een commissariaat.”

Toeval

„Toeval speelt een grote rol in mijn leven. Toen ik werd uitgeloot voor de studie bedrijfskunde ben ik economie gaan doen. Dat bleek veel beter bij mij te passen. En na een skivakantie in 2001 lag er een grote stapel kranten op me te wachten. Ongelezen en klaar om weggegooid te worden. Ik bladerde er eentje door. Mijn oog viel net op die ene vacature van hoofddocent Financiële Markten en Toezicht aan de Erasmus Universiteit. Ik heb veel affiniteit met het juridische aspect van de economie. Die functie was mij dus op het lijf geschreven.”

Relativeren

„Naarmate ik ouder word, kijk ik steeds meer naar het grote plaatje en niet alleen naar de economische meerwaarde van een thema. Dat zie ik ook bij CEO's van beursgenoteerde ondernemingen. Hun visie op duurzaamheid verandert als ze kinderen krijgen. Kinderen houden je een spiegel voor. Je gaat dingen relativeren.”

Eerste baan

„In de keuken bij Van Der Valk begon ik als afwasser. Daarna kon je dat hele pad volgen tot serveerster. Dat was niet wat ik voor ogen had. Maar ik leerde wel dat de omgeving een wezenlijk onderdeel is van je werkplezier. Het is leuk om in een team samen te werken. Ik probeer dan ook altijd studenten en promovendi in mijn slipstream mee te nemen. Als een mentor begeleid ik hen bij het inhoudelijke gedeelte van het schrijven van een proefschrift. Je hoeft niet alles alleen te doen.”

Ambitie

„Ik ben nog niet klaar met mijn werk. Ik zou graag onderzoek doen naar de persoonlijkheden van commissarissen. Wat voor type mensen zijn het? Heeft persoonlijkheid invloed op de wijze van toezichthouding? Dat zou samen moeten worden uitgevoerd met een psycholoog, maar die heb ik nog niet gevonden.”

Trots op

„Er zijn twee dingen waar ik bijzonder trots op ben. Allereerst mijn proefschrift: een langjarig traject waaraan ik heb gewerkt toen mijn kinderen klein waren. Ik verbaas me daar nog weleens over: wat knap dat ik heb doorgezet. Het is nog steeds een goed verhaal. Daarnaast ben ik trots op mijn gezin. Hoe we het met zijn vijven doen. Mijn drie kinderen worden steeds zelfstandiger; mijn man heeft een succesvol bedrijf (sieradenmerk Zinzi, red.) maar gunt mij ook mijn carrière.”