Huurders Vestia toch gedupeerd

De noodlijdende woningcorporatie Vestia gaat het miljardentekort in tegenstelling tot eerdere beweringen mede verhalen op haar huurders. Vestia wil nieuwe huurders een huurverhoging van „gemiddeld ruim 9 procent” geven. Alle huurders met een inkomen boven 43.000 euro krijgen een extra huurverhoging van 5 procent.

Dat staat in een brief van interim-bestuurder Jacques Thielen aan het bestuur van de landelijke huurdersvereniging van Vestia, die in het bezit is van deze krant. Eind januari meldde Vestia nog in een persbericht dat de financiële nood „geen gevolgen voor de huurders” zou hebben.

De brief van Thielen is uitgelekt op een gevoelig moment. Donderdag werd bekend dat oud-directeur Erik Staal van Vestia bij zijn vertrek ruim 3,5 miljoen euro heeft meegekregen als een pensioenregeling.

Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland (79.000 huurhuizen), raakte in problemen door voor miljarden aan renteverzekeringen (derivaten) met onderpandverplichting af te sluiten. Door een onvoorziene rentedaling heeft Vestia zeker 1,6 miljard euro moeten lenen voor tijdelijke bijstortingen.

„Voor het verbeteren van de financiële situatie” vraagt het woonbedrijf haar huurdersvereniging nu advies over een aantal maatregelen. Vestia wil de huren van nieuwe huurders verhogen naar 95 procent van de maximale huur volgens het landelijke puntensysteem. De huurverhoging van 5 procent voor hogere inkomens is de maximale wettelijke verhoging voor ‘scheefwoners’. Voor beide maatregelen geldt dat de maximumhuur voor corporatiewoningen dit jaar 664,66 euro blijft. Woningen in schaarstegebieden mogen tot 123 euro duurder zijn.

Ook wil Vestia de verkoop van haar eigen vastgoed „fors” verhogen: huizen aan huidige huurders, en complexen aan andere corporaties. Directeur Ronald Paping van de landelijke Woonbond is „fel tegen” de huurverhoging en een „agressief verkoopbeleid”. Vestia benadrukt dat voor zittende huurders niets verandert.