Homs opnieuw onder vuur - ‘doden bij aanslag in zuiden Syrië’

In grote delen van Syrië werd gisteren weer gedemonstreerd tegen het regime van Assad, zoals hier in de noordelijke stad Binish nabij Idlib. Foto Reuters

Het Syrische leger heeft volgens activisten vanochtend opnieuw verschillende wijken van de al weken belegerde stad Homs onder vuur genomen. In het zuiden van Syrië vond volgens het staatspersbureau vanochtend een zelfmoordaanslag plaats.

De wijk Khaldiyeh in Homs zou sinds vanochtend vroeg weer met onder meer mortiergranaten zijn beschoten. Een dokter in Homs, Abu Hassan al-Homsi, zei tegen persbureau AP dat bij de beschietingen een aantal huizen zijn beschadigd en dat hij een aantal lichtgewonden heeft moeten behandelen. Volgens activisten lagen naast Khaldiyeh vanochtend ook een aantal andere wijken onder vuur, zoals Bab Sbaa en Khader.

Vanuit Baba Amr, de wijk die de laatste weken het zwaarst beschoten werd en waar honderden mensen werden gedood, kwamen vanochtend geen berichten over nieuwe beschietingen. Wel liet het Internationale Rode Kruis weten vandaag opnieuw te willen proberen hulpgoederen de wijk binnen te krijgen. De Syrische autoriteiten ontzegden het Rode Kruis gisteren de toegang tot Baba Amr, terwijl zij donderdag naar eigen zeggen nog toestemming hadden gekregen om de wijk binnen te gaan.

De humanitaire situatie in Baba Amr is al weken zeer ernstig. Naast de gevechten tussen het regeringsleger en de opstandelingen hebben de inwoners te maken met een tekorten aan voedsel en medicijnen. Sinds afgelopen donderdagavond zou Baba Amr weer onder controle staan van het leger van president Assad. Het leger zou sindsdien op massale schaal arrestaties hebben uitgevoerd. Sommige activisten beweren dat er ook standrechtelijke executies in de wijk plaatsvinden.

‘Enkele slachtoffers bij aanslag in zuiden Syrië’

Het Syrische staatspersbureau SANA meldde vanochtend dat bij een aanslag in de zuidelijke stad Deraa een onbekend aantal slachtoffers zou zijn gevallen. Een zelfmoordterrorist zou zichzelf in een auto hebben opgeblazen in het centrum van de stad. Direct na de aanslag beschuldigde vertegenwoordigers van de Syrische oppositie het regime van president Assad van verantwoordelijkheid voor de aanslag. Deraa is de stad waar vorig jaar maart de eerste protesten tegen het regime van Assad begonnen.